Prezidentka: „Otázka o odstúpení premiéra a ministra zdravotníctva je legitímna“
17 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Situácia na Slovensku s pandémiou ochorenia COVID-19 je mimoriadne závažná. Prezidentka SR Zuzana Čaputová na to upozornila po utorkovom stretnutí s vedcami z vládneho konzília a iniciatívy Veda pomáha – matematikom Richardom Kollárom, vedcom Pavlom Čekanom, lekárkou Alexandrou Bražinovou, lekárom Petrom Visolajským a infektológom Borisom Klempom


Do budúcna je potrebné precíznejšie trasovanie, zvýšenie kontroly dodržiavania opatrení, zvýšiť kapacity PCR testovania a nepreceňovať antigénové testy. Rovnako zdôraznila potrebu identifikovať nové varianty vírusu. Vyzdvihla tiež nevyhnutnosť kvalitnej a konzistentnej komunikácie a aktualizáciu COVID automatu. Poukázala tiež na neprehľadnosť situácie v nemocniciach.

Opäť zdôraznila potrebu počúvať vedecký hlas, pretože „pandémia je výsostne odborná, a nie politická otázka“. Je podľa nej nevyhnutné, aby vláda na aktuálnu situáciu reagovala.

Na tlačovej konferencii však nezazneli hlasy po efektívnejšej liečbe postihnutých covidom, napríklad Ivermektínom, ktorý sa osvedčil v zahraničí a ku ktorému sa Slováci zatiaľ nevedia dostať a za príčinu súčasnej situácie označila prezidentka neskoršie aplikovaný striktný lockdown. Vyzvala, aby sme robili opatrenia, ktoré sú síce prácne, no osvedčené.

Epidemiologička sa „poMatovičieva“. Vraj sme nezodpovední
16 | 02 | 2021 | Ivan Mihale


„Menej sa venujme experimentom,“ vyhlásila.

Lekárka Bražinová opäť zdôraznila, že akonáhle niekto zistí, že je infikovaný, má sa 14 dní izolovať. Títo ľudia však častokrát ostávajú bez akejkoľvek pomoci lekárov, a do nemocnice sa nakoniec dostávajú už v dezolátnom stave, až keď sú nútení zavolať si rýchlu zdravotnú pomoc, keď sa už ani nevedia nadýchnuť. Preto skutočnosť, že odborníci nespomenuli potrebu rýchlej a efektívnej liečby v začiatkoch ochorenia, čo by mohlo zabrániť fatálnym stavom, a ku ktorej zatiaľ u nakazených nedochádza, je zarážajúca.

Zdá sa, že za efektívny boj považujú len totalitnejší režim a viac kontrol než doteraz:

Vedci sa totiž ďalej podľa prezidentky zhodujú na potrebe precíznejšieho trasovania. Zvýšiť treba aj kontroly dodržiavania opatrení, či už dodržiavania karantény alebo prichádzajúcich na hraniciach. Zvýšiť by sa mali tiež kapacity PCR testovania a nepreceňovať antigénové testy.

Klienti v domoch sociálnych služieb: odsúdení na smrť, nemocnice seniorov odmietajú prijať
16 | 02 | 2021 | sefredaktor


„Hromadné testovanie má okrem zvýšenej mobility aj psychologický efekt,“ poukázala Čaputová. Hovorí, že ľudia často považujú modrý papierik za pocit zdravia.

Rovnako zdôraznila potrebu identifikovať nové varianty vírusu. Upriamila pozornosť na voľné kapacity sekvenovania. Vyzdvihla tiež nevyhnutnosť kvalitnej a konzistentnej komunikácie vlády. COVID automat by sa mal podľa nej aktualizovať, keďže situácia sa mení. Poukázala tiež na neprehľadnosť situácie v nemocniciach. Ako skonštatovala, dochádza k preťažovaniu personálu, rovnako sú problémy i v ambulantnom sektore.

Na otázku novinárov, čo hovorí na hlasy, ktoré sa pýtajú, či by nemali vyvodiť politickú zodpovednosť a odstúpiť minister zdravotníctva Marek Krajčí a premiér Igora Matoviča, uviedla, že „tieto otázky sú legitímne“.

Exministerka Kálavská odkazuje Krajčimu: Dnes mi zomreli traja pacienti. Tak už konečne odstúp!
16 | 02 | 2021 | editor01hd