Exministerka Kálavská odkazuje Krajčimu: Dnes mi zomreli traja pacienti. Tak už konečne odstúp!
16 | 02 | 2021 I editor01hd
Bývalá ministerka zdravotníctva Andrea Kálavská sa už nemôže pozerať na tragickú neschopnosť svojho nástupcu Mareka Krajčího. Odkazuje mu, že lekári v prvej línii robia, čo môžu, no vláda sa nezmohla na nič, informuje ereport.sk

Krajčí tam nemá čo robiť


Po odchode z ministerstva išla Kalavská pracovať na interné oddelenie Univerzitnej nemocnice v Bratislave. „Teraz sme vyšli z covidového oddelenia, robili sme vizitu a je to strašné. Vo veľkom nám tu zomierajú ľudia. To sú katastrofálne ľudské osudy a my sa na to pozeráme. My ako prvá línia robíme, čo môžeme, a vláda čo robí?” povedala exministerka.

„Úprimne vám poviem, som veľmi nahnevaná na súčasnú vládu, na pána ministra. Toto je katastrofa a už teraz je neskoro odstúpiť a už tam nemá ten pán čo robiť,” vyhlásila Kálavská. Dodáva, že jemu aj vláde radili mnohí odborníci a nikto ich nepočúval.

„Tie čísla neklesajú a dnes nám tu len na internom zomreli traja pacienti. Teraz vypisujeme druhý exitus a tretí je na ceste. Je to tragédia,” opísala realitu v nemocniciach.

Klienti v domoch sociálnych služieb: odsúdení na smrť, nemocnice seniorov odmietajú prijať
16 | 02 | 2021 | sefredaktor

Nesú zodpovednosť za smrť mnohých ľudí


Krajčí a vláda nesú podľa Kálavskej zodpovednosť za zbytočnú smrť množstva ľudí. „Viditeľne nezvláda manažovať túto krízu, aj keď mal dobré nápady. Chcel prísnejší lockdown pred Vianocami, nebol schopný to presadiť. Čiže načo nám je minister, ktorý nie je schopný presadiť veci, ktoré si myslí?” pýta sa.

„Radím mu, aby odstúpil, pretože táto funkcia ho presahuje a nezvláda riadiť rezort. Čo už je viac, ako keď sú Slováci prví v strieške úmrtnosti na svete? Čo môže byť väčší dôvod, aby odstúpil!” rozpálila sa exministerka.

Rusko tvrdí, že jeho vakcíny sú účinné aj proti britskému variantu koronavírusu
16 | 02 | 2021 | sefredaktor

V pravidlách je chaos


Bude dôležité nastaviť striktné pravidlá a aj ich verejnosti zrozumiteľne vysvetliť. „V súčasných pravidlách sa skutočne už nikto nevyzná. Treba zaviesť jasné pravidlá, kontrolovať ich, počúvať odborníkov a mať jasné dáta na základe, ktorých sa budeme rozhodovať. Nie na základe toho, aby som sa niekomu politicky páčila alebo nepáčila,” zdôraznila Kálavská.


Zlá situácia sa podľa nej len tak nezlepší. Musíme niečo urýchlene zmeniť. „Ono sa to samé nezlomí, lebo tu zbytočne ľudia umierajú. To sú otcovia, to sú mamy, to sú synovia a dcéry,” povedala Kalavská, podľa ktorej treba začať kontrolovať dodržiavanie pravidiel. „Nám nič iné nepomôže ako natvrdo zavrieť túto krajinu aspoň na tri týždne. Potom sa môžeme o niečom baviť,” uzavrela.


Izrael zaočkoval štyri milióny obyvateľov, 2,5 milióna už dostalo druhú dávku
16 | 02 | 2021 | sefredaktor