Desivé! Aj napriek očkovaniu, seniori v Španielsku umierajú v celých masách
17 | 02 | 2021 I Imrich Kovačič

Hrôzostrašné masové úmrtia v centrách pre seniorov tvoria až 40% všetkých úmrtí na covid-19 v Španielsku, píše španielska verzia spravodajského portálu RT.


Za posledných sedem dní zomrelo v Španielsku 761 seniorov v súvislosti s ochorením Covid-19, ktorí bývali v opatrovateľských domoch. Ide o najhoršie týždenné údaje v tejto oblasti od apríla minulého roku, kedy krajinu sužovala prvá vlna pandémie, keď krajina videla pokles počtu obyvateľov starších osôb v týchto zariadeniach. Desivé masové úmrtia nastali aj napriek tomu, že väčšina seniorov už absolvovala prvé kolo očkovania vakcínou Pfizer alebo AstraZeneca.

Údaje zhromažďované spoločnosťou Cadena Ser tiež odrážajú to, že napriek úmrtiam po prvý raz od vianočných sviatkov počet infekcií v týchto centrách klesol .
V rôznych regiónoch krajiny je situácia rôznorodá

Komunitami, ktoré zaregistrovali najviac úmrtí v domovoch s opatrovateľskou službou, boli najmä Katalánsko so 144; Valencijská oblasť so 143; a Andalúzia s 88. Na opačnej strane sú La Rioja, Navarra, Kanárske ostrovy, Baleárske ostrovy, Astúria a Kantábria, každý s menej ako 10 úmrtiami.

Musíme začať jesť syntetické hovädzie mäso, tvrdí Gates
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková


Celkovo od začiatku pandémie z marca minulého roku bolo v Španielsku zaznamenaných viac ako 31 500 úmrtí starších ľudí v domovoch dôchodcov s potvrdeným COVID-19 alebo kompatibilnými príznakmi.

S týmito údajmi predstavuje úmrtnosť v opatrovateľských domoch druhý týždeň po sebe 40% všetkých úmrtí na koronavírus, zatiaľ čo počas mesiacov sa toto percento pohybovalo medzi 50 a 60%.

Situácia v krajine nastáva aj napriek skutočnosti, že rezidenti, ako aj osoby staršie ako 80 rokov a veľké závislé osoby, sú prioritnými skupinami a dostávajú  očkovacie látky od spoločností Pfizer a Moderna v prvej fáze očkovacej kampane, ktorá sa začala v krajine 27. decembra.

Španielsko v súčasnosti čelí tretej vlne pandémie. Za posledný týždeň došlo k 1 883 úmrtiam a za posledných 24 hodín bolo pridaných takmer 30 000 nových pozitívne nakazených osôb. Celkovo sú čísla v súčasnosti takmer tri milióny prípadov a viac ako 60 000 úmrtí .

Južná Afrika vráti milión dávok vakcíny AstraZeneca. Na koronavírus v krajine neúčinkuje
Juhoafrická republika uskutočnila klinické skúšky, ktoré preukázali, že vakcíny zo Serum Institute poskytujú minimálnu ochranu pred kmeňom koronavírusu aktívnym v krajine. Práve kvôli tomu Juhoafrická republika zastavila očkovací program... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Diana Zaťková