Česi sú rozhorčení: Lučanský, Jankovská, Böhm. Cena kolúznej väzby na Slovensku je privysoká
17 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Séria mimoriadnych udalosti – tragická smrť policajného generála Milana Lučanského hladovka a následný neúspešný pokus o samovraždu Moniky Jankovskej a nakoniec dokonaná samovražda kľúčového svedka Františka Böhma - núti klásť si otázky, ako je možné, že sa niečo také na Slovensku deje v tak vysokej frekvencii, pýta sa český portál Sputnik.cz.






V súvislosti so zmienenými kauzami sa zistilo, že napríklad v prípade policajného generála Milana Lučanského sa okrem jediného vypočutia neurobil v čase väznenia žiaden vyšetrovací úkon, žiadne ďalšie vypočutie svedkov, obžalovanému nebola umožnená konfrontácia s „kajúcnikmi“, tvrdenia svedkov neboli nijako preverované.

Naopak, ničím neodôvodnené nepriame šikanovanie s cieľom čo najskoršieho zdeptania bolo priam na dennom poriadku. Obvinenému policajnému generálovi Milanovi Lučanskému nebol dovolený ani jeden telefonát s manželkou, a to dokonca ani po známom incidente, ktorý sa odohral 9. decembra 2020 v prešovskej väznici a vynútil si jeho následnú hospitalizáciu.

Podobnú stratégiu môžeme vysledovať v prístupe k obvinenej bývalej štátnej tajomníčke Monike Jankovskej. Vyšetrovateľ, respektíve dozorový prokurátor ju odmietal vypočuť, výsluch a možnosť svedčiť si musela doslova vyvzdorovať hladovkou.

Švédi nezavreli školy ani reštaurácie, rúška neodporúčali, no horšie sme na tom my. Naozaj funguje lockdown?
Na stránke Menej štátu sa objavil zaujímavý komentár. Kým na Slovensku sa stále hovorí o sprísňovaní opatrení aj lockdownu – pričom tieto evidentne neprinášajú očakávaný výsledok, Švédsko si išlo od začiatku svojou cestou. Výsledky majú v celkovom... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Petra Demková


Keď jasne naznačila ochotu spolupracovať, miera jej spolupráce bola vyhodnotená ako nedostatočná a ďalšie a ďalšie príkoria na seba nenechali dlho čakať. To viedlo až k pokusu o samovraždu, čo nad všetku pochybnosť potvrdil verejnosti jej advokát.

No a nakoniec tu máme strašnú tragédiu, ktorá sa týka kľúčového svedka verejnosťou ostro sledovanej kauzy tragickej smrti policajného generála Milana Lučanského. Ako vieme, kajúcnik a spolupracujúci svedok František Böhm spáchal doma v Plaveckom Štvrtku samovraždu, pričom do hrude postrelil aj svoju manželku.

NAKA vyšetruje prípad brutálnej vraždy na čerpacej stanici v Martine
Národná kriminálna agentúra (NAKA) rieši prípad brutálnej vraždy, ktorá sa mala stať v blízkosti čerpacej stanice v Martine. V prípade sú obvinení dvaja muži. Jeden z nich chcel podľa polície zistiť, "aké je to zabiť človeka". Obvinení sú v... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR


"Je možné, že naň robili neprimeraný nátlak, aby obvinil ďalších a ďalších exponovaných ľudí, pričom mu reálne hrozilo ďalšie väzobné stíhanie?" pýta sa český portál.

Súčasná slovenská legislatívna úprava kolúznej väzby priam navádza k hrubému zneužívaniu tohto výnimočného nástroja. Na rozdiel od vyspelých krajín ako Rakúsko, kde je kolúzna väzba limitovaná dvomi mesiacmi či Českou republikou, kde je limit na túto väzbu tri mesiace, na Slovensku je jej limit na úrovni piatich rokov.

Prezidentka: „Otázka o odstúpení premiéra a ministra zdravotníctva je legitímna“
Situácia na Slovensku s pandémiou ochorenia COVID-19 je mimoriadne závažná. Prezidentka SR Zuzana Čaputová na to upozornila po utorkovom stretnutí s vedcami z vládneho konzília a iniciatívy Veda pomáha – matematikom Richardom Kollárom, vedcom... Čítať ďalej
17 | 02 | 2021 | Gabriel Matta