Zdesenie: Po očkovaní látkou Astra Zeneca majú viacerí učitelia nežiaduce účinky
16 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik
Očkovanie mala byť najväčšia zbraň proti koronavírusu, lenže, zdá sa, aspoň pri učiteľoch to neplatí. Viacerí učitelia totiž po vakcinácii bojujú s nežiaducimi účinkami . Trápia ich majú vysoké horúčky či bolesti svalov a kĺbov, a tak niektoré školy v hlavnom meste nielenže neotvorili svoje brány pre žiakov prvého stupňa, ale prerušili aj online vyučovanie, uvádza portál ereport.sk.

„Vážení rodičia, milí prvostupniarski amosáci, z dôvodu vedľajších účinkov po očkovaní pedagogických zamestnancov 1. stupňa, pedagogických asistentov a vychovávateliek ŠKD, nebude v pondelok 15. februára 2021 prebiehať online výučba na 1. stupni ZŠ. Deti dostanú od svojich triednych učiteliek len dištančné úlohy,“ píše sa v statuse Základnej školy J. A. Komenského na Hubeného ulici v Bratislave uverejnenej na sociálnej sieti.

V pláne otvoriť školy od dnešného dňa pre svojich žiakov mali aj ďalšie dve školy v Ružinove, ktoré ale zostali zatvorené z rovnakého dôvodu. „Väčšina z nás má po očkovaní nepríjemnú reakciu na očkovaciu látku – vysoké teploty, bolesť svalov, kĺbov, závraty. My to zvládneme, nepríjemnú reakciu prekonáme. Ale žiaľ, nie je v ľudských silách zabezpečiť do 15. februára akúkoľvek výučbu na 1. stupni a ani otvorenie našej školy z personálnych dôvodov,“ informovala Erika Drgoňová, riaditeľka Základnej školy Ostredková.



Svoje brány pre žiakov neotvorila ani ďalšia škola v Ružinove, ZŠ Borodáčova. „Momentálne sa dozvedám od učiteľov, ktorí boli na očkovaní aj dnes, že majú vysoké teploty a nemôžu nastúpiť do práce. Veľmi nás to mrzí a ospravedlňujeme sa, že Vám dávame vedieť až takto neskoro večer, ale zajtra sa ZŠ Borodáčova neotvorí z personálnych dôvodov. Verím, že túto situáciu pochopíte. K možnosti  dištančnej forme výučby v triedach na 1.stupni Vás budú informovať jednotliví triedni učitelia hneď potom, ako im to ich zdravotný stav dovolí,“ skonštatoval riaditeľ školy Martin Kotyra.

V súčasnosti prebieha vakcinácia učiteľov očkovacou látkou od Astra Zeneca. V tejto súvislosti portál ereport.sk oslovil ministerstvo zdravotníctva, či bude zvažovať ďalšie očkovanie vakcínou Astra Zeneca, odpovede sa ale nedočkal. Štátny ústav pre kontrolu liečiv prezradil, koľko hlásaní nežiadúcich účinkov zatiaľ dostal. „Vrátane nedele štátny ústav prijal 25 hlásení podozrení na nežiaduce účinky po vakcíne COVID-19 Vaccine AstraZeneca. Ide napr. o horúčku, triašku, slabosť, bolesť hlavy či bolesť kĺbov. Ide teda o očakávané nežiaduce reakcie, ktoré predstavujú prirodzenú reakciu organizmu na očkovanie. Všetky tieto hlásenia boli vyhodnotené ako nezávažné. Takéto nežiaduce reakcie sú krátkodobé a odznejú do niekoľkých dní,” uviedla pre ereport.sk hovorkyňa Štátneho ústavu pre kontrolu liečiv Magdaléna Jurkemíková.

Budú nás odškodňovať za nežiadúce účinky po očkovaní? Minister Krajčí by to chcel
Mnohí sa nechcú dať zaočkovať proti COVID-19 pre možné vedľajšie účinky. Vyplašila ich aj informácia, že štát chce odškodniť tých, ktorí by mali nejaké vážne vedľajšie účinky. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.