Nespoliehajte sa na „očkovacie pasy“ pri cestovaní, uviedol odborník z WHO
16 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Osvedčenia o zaočkovaní proti Covid-19 by sa nemali používať ako podmienka na cestovanie kvôli globálnemu nedostatku vakcín, uviedol Mike Ryan, šéf Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO) pre mimoriadne situácie, informuje portál RT.


Pohotovostný výbor zdravotníckej agentúry WHO neodporučil, aby certifikácia o zaočkovaní bola „nevyhnutnou podmienkou pri cestovaní“, uviedol Ryan počas pondelkového rokovania o otázke vakcinačných pasoch.

"Je to preto, že vakcíny nie sú široko dostupné. V skutočnosti by by sa malo skôr obmedzovať cestovanie," dodal Ryan. „Momentálne nemáme dostatok údajov na to, aby sme pochopili, do akej miery očkovanie preruší šírenie,“ ďalej poznamenal šéf WHO pre mimoriadne situácie.

WHO zvyšuje pripravenosť kvôli prepuknutiu epidémie eboly v Guinei
Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) zvyšuje pripravenosť v dôsledku prepuknutia eboly v západoafrickom štáte Guinea. Na smrteľnú chorobu zomreli už najmenej štyria ľudia, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár


Komentáre odborníka prichádzajú v čase, keď viaceré krajiny a letecké spoločnosti už presadzujú takzvané očkovacie pasy, ktoré podľa nich umožnia cestujúcim vstúpiť do krajín bez potreby karantény alebo testovania na prítomnosť Covid-19.

Island a Poľsko už spustili programy vakcinačných pasov, zatiaľ čo Dánsko, Švédsko a Španielsko ich budú nasledovať. Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová podporuje celoeurópsky systém očkovacích pasov a podobnú stratégiu údajne podporuje aj americký prezident Joe Biden.

Medzinárodné združenie leteckých dopravcov, ktoré zastupuje 290 leteckých spoločností na celom svete, v súčasnosti pracuje na vytvorení takéhoto pasu.

V Pakistane začali námorné cvičenia AMAN-2021, na ktorých sa zúčastní Rusko a niekoľko krajín NATO (VIDEO)
V Arabskom mori pri pobreží Pakistanu sa začali námorné cvičenia AMAN-2021. Zúčastní sa na nich viac ako 40 krajín vrátane Ruska, Číny a niekoľkých krajín NATO, informuje portál RT. Čítať ďalej
15 | 02 | 2021 | Marek Molnár