Vláda nás chce opäť kontrolovať cez mobily
15 | 02 | 2021 I sefredaktor
Štát chce v najťažších časoch pandémie oprášiť aplikáciu pre mobily, ktorá skontroluje, či infikovaní ľudia zostávajú v karanténe. Krátko už fungovala minulú jar a jej opätovné nasadenie zvažovali na jeseň, informuje portál dennikn.sk.

Systém sa nezameria len na ľudí, ktorí k nám prichádzajú zo zahraničia, ale na všetkých, ktorí budú mať pozitívny výsledok covid testov.

Dôslednejším dohľadom na infikovaných cez mobily počas karantény chce vláda zastaviť rýchle šírenie ďalších variantov covidu na Slovensku, ale aj celkové spomalenie pandémie. Po britskom variante vírusu, ktorý sa u nás „udomácnil“ v decembri a januári, teraz vzbudzuje veľké obavy juhoafrický – ten je už aj v rakúskom Tirolsku.

Spustenie aplikácie má zabezpečiť minister hospodárstva Richard Sulík (SaS), ktorý sa s predsedom vlády Igorom Matovičom dostal pre koronaopatrenia už do viacerých konfliktov. Podpredsedovi vlády sa nepáčilo, že sa stále odkladá použitie tejto pomôcky proti vírusu.

Základ aplikácie by mal byť podobný ako pri tej, ktorú štát s pomocou súkromnej firmy Sygic spustil v máji a prevádzkoval ju aj počas prvých júnových týždňov. Pôvodne policajti na hranici ľuďom vstupujúcim na Slovensko vtedy dali na výber, či pôjdu do štátnych karanténnych zariadení alebo pôjdu do domácej karantény a štát na jej dodržiavanie bude dohliadať cez ich smartfóny. Teraz by sa ale podľa informácií Denníka N mala smart karanténa týkať oveľa väčšieho počtu ľudí. Mali by ju využívať okrem ľudí prichádzajúcich zo zahraničia všetci, ktorí majú pozitívny test.

Pokiaľ si zvolili druhú možnosť, pod dohľadom policajta si nainštalovali aplikáciu pre smart karanténu a zosnímali si svoju tvár do mobilu. Keď nastúpili do domácej karantény, aplikácia ich v rôznych intervaloch kontrolovala – museli byť doma, na čo dohliadal GPS čip v mobile. Pokiaľ ich na to aplikácia vyzvala, museli si opäť mobilom nasnímať tvár, aby bolo jasné, či nie je pri mobile niekto iný.

Okrem smart karantény by štát mohol oprášiť aj ďalšiu modernú pomôcku, o ktorej použití uvažoval na jar. Ide o aplikáciu, ktorá by vo vašom mobilnom telefóne cez bluetooth kontrolovala, či nemáte blízky kontakt s človekom pozitívnym na covid-19.

Takéto aplikácie sú v skutočnosti len pomôckami, ktoré zásadné problémy pri pandémii neriešia. Aplikácia podobná českej e-rouške funguje aj v Nemecku, Švajčiarsku či Rakúsku, druhej vlne však zjavne nezabránili.