Generál Macko: Koľko miliárd a aké veľké tlaky sú v pozadí, keď kľúčoví svedkovia radšej volia smrť?
15 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Smrť Milana Lučanského aj samovražda kľúčového svedka v jeho prípade Františka Böhma poriadne rozvírili verejnou mienkou na Slovensku. Generál Pavel Macko sa v statuse na sociálnej sieti zamýšľa nielen nad nimi, ale aj nad situáciami okolo nich.


Pavel Macko si myslí, že narastá počet tragédií v súvislosti so stíhaním mafie, a tak hneď v úvode statusu rekapituluje:

  • Kľúčový svedok v kauze bývalého sudcu a nominanta Smeru Kajetána K. sa obesil na svojej chate.

  • Kľúčový svedok dvoch najväčších káuz vysokých funkcionárov bezpečnostných zložiek sa zastrelil na chate. Zastrelil sa napriek tomu, že vzhľadom na spoluprácu s políciou by ho asi čakal miernejší trest.

  • Kľúčový obvinený a ešte kľúčovejší potenciálny svedok, generál Lučanský sa obesil v cele väznice. U tohto jediného je najmenšia šanca cudzieho zavinenia. Ale nepriamy nátlak sa ani tu nedá vylúčiť.


„Súd môže len v obmedzenom rozsahu, alebo vôbec nemusí, prihliadať na svedectvá z prípravného konania. Podstatné bude dokazovanie priamo na hlavnom pojednávaní, a to bez kľúčových svedkov dáva dosť dôvodov na uplatnenie zásady in dubio pro reo (v pochybnostiach v prospech obvineného – pozn.red.). A vonku sú desiatky sudcov s dobrými dôvodmi na veľmi aktívne použitie tejto zásady,“ píše Macko.

Podľa  neho vyvstávajú tri otázky - v koho prospech sa tieto samovraždy udiali, koľko miliárd a aké veľké tlaky sú v pozadí, keď kľúčoví svedkovia radšej volia vlastnú smrť, a či nie je čas začať používať efektívny program na ochranu svedkov alebo inštitút ochrannej väzby, ktorý by kľúčových svedkov ochránil aj pred nimi samotnými až do výpovede na hlavnom pojednávaní.

„Samovraždu spáchali Lučanský aj Böhm, pokúsila sa o ňu Jankovská, kto bude ďalší?“ pýta sa Ľuboš Blaha
František Böhm vyvolal svojou samovraždou doslova búrku teórií, prečo sa to stalo a kto by za to mal či mohol niesť zodpovednosť. Jedným z tých, ktorí sa nad touto tragickou udalosťou zamýšľajú vo svojom statuse je aj Ľuboš... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„Síce boli zaistené desiatky podozrivých a časť z nich je väzobne stíhaná. Ale to sú len veliaci dôstojníci a organizátori. Stovky vykonávateľov ich pokynov a želaní sú stále na slobode. Mnohí z nich sú dokonca stále priamo vo vnútri systému. Ich motiváciou rozhodne nie je očista bezpečnostných a justičných zložiek štátu,“ tvrdí generál.

"Miznutie" svedkov nadobúda obludné rozmery - Böhm bol kľúčovým svedkom proti Lučanskému, potvrdil Radačovský
Obhajca rodiny Lučanských Miroslav Radačovský reaguje na informáciu o medializovanej samovražde kajúcnika Františka Böhma. Vážení priatelia, bola zverejnená správa "Mimoriadne: Kľúčový svedok proti Lučanskému je mŕtvy". Ďalej sa v tejto... Čítať ďalej
13 | 02 | 2021 | Ivan Brožík