Rusko je vďaka vakcíne politickým víťazom pandémie, priznal francúzsky politológ
14 | 02 | 2021 I sefredaktor
Preklad: Redakcia HD 14/02/2021

 

Keď Vladimír Putin predstavil Sputnik V, dočkal sa výsmechu. Západu ale rýchlo zmrzol úsmev na tvári, keď pochopil, že vakcína skutočne funguje, uviedol portál Ria.ru.


Ruská federácia vďaka vakcíne Sputnik dosiahla geopolitické víťazstvo. Je o tom presvedčený francúzsky politológ Pascal Boniface. Hľadanie vakcíny proti COVID-19 a problémy s jej distribúciou dospeli na Západe až k vzniku „očkovacej diplomacie“. A západné krajiny sa v nej podľa neho neukazujú práve v najlepšom svetle. Víťazom tejto „covid vakcínovej“ geopolitickej bitky je tak napokon Moskva.

„Keď Putin predstavil ruskú vakcínu, dočkal sa veľkého výsmechu. Jej názov Sputnik budil vo svete dojem, že sa vrátil Sovietsky zväz a jeho bombastická stratégia. Ruská vakcína však funguje,“ priznal Boniface.

Sputnik V sa stala prvou účinnou vakcínou na prevenciu COVID-19 na svete. Vynašlo ho ruské centrum nesúce meno akademika N. F. Gamaleja. Jej podstatou je špičkové podrobné poznanie ľudského adenovírusu. Ruské ministerstvo zdravotníctva vakcínu zaregistrovalo ešte v polovici augusta 2020. V decembri 2020 s ňou už začali očkovať prvých obyvateľ Ruska.

Minulý týždeň publikoval uznávaný časopis The Lancet výsledky tretej etapy testovania vakcíny Sputnik V na dobrovoľníkoch. Štúdie potvrdili jej účinnosť na 91,6 percenta. Ako uviedli vedci z centra Gamalej, vakcína plne chráni pred závažnými prípadmi COVID-19.