Rivali Ruska sa snažia využiť pandémiu proti nám, tvrdí Putin
14 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že zahraničné mocnosti sa snažia využiť frustráciu z poklesu životnej úrovne kvôli pandémii Covid-19, ktorá má podnietiť protesty na podporu uväzneného predstaviteľa ruskej opozície Alexeja Navaľného, ​​informuje portál RT.




"V takmer každej významnej krajine v recesii sú ľudia na celom svete čoraz viac unavení a frustrovaní z toho, čo pandémia koronavírusu spôsobuje na životnej úrovni. Rusko nie je výnimkou," uviedol Putin v rozsiahlom rozhovore pre ruské médiá zverejnenom v nedeľu.

Dodal, že je len normálne pripísať vinu za všetky strasti na úrady, ktorým môže obyvateľstvo čeliť v čase krízy, ako je tá súčasná, ale moskovskí oponenti „sa snažia tento sentiment zneužiť“ na priek ruskej vláde.

Ruský vodca tvrdí, že „ambiciózni ľudia túžiaci po moci“ ako Navaľný sú kultivovaní a využívaní zahraničnými mocnosťami na podkopávanie Ruska. "Mali sme veľa úspechov a štve ich to. Odtiaľ pochádza politika obmedzovania, a to aj v ekonomike.“

Rusko je vďaka vakcíne politickým víťazom pandémie, priznal francúzsky politológ
Preklad: Redakcia HD 14/02/2021 Keď Vladimír Putin predstavil Sputnik V, dočkal sa výsmechu. Západu ale rýchlo zmrzol úsmev na tvári, keď pochopil, že vakcína skutočne funguje, uviedol portál Ria.ru. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | sefredaktor


Priaznivci Navaľného, ​​ktorého skupina vyšetrujúca korupciu zháňala finančné prostriedky z cudzích štátov, usporiadali 23. a 31. januára veľké zhromaždenia, v ktorých žiadali jeho prepustenie z väzenia.  Zhromaždenia, ktoré boli podľa preventívnych predpisov Covid-19 zakázané, viedli k stretom s políciou. Boli zadržané tisíce ľudí, niektorí sú v súčasnosti stíhaní za porušenie zdravotných protokolov a účasť na neoprávnených protestoch.

Začiatkom tohto mesiaca bol Navaľný uznaný vinným z porušenia podmienok podmienečného trestu, ktorý sa datuje odsúdením za podvod z roku 2014. Bol odsúdený na tri a pol roka za mrežami, mínus 10 mesiacov, ktoré si už odpykal. Aktivista tvrdí, že všetky obvinenia sú politicky motivované.

Putin verí, že sa Rusko vysporiadalo s Covidom lepšie ako všetci ostatní
Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že sa očakávalo, že Rusko nebude schopné s pandémiou koronavírusu nič robiť. Avšak Ruská federácia sa s ním, podľa Putina, vyrovnala lepšie ako ostatné krajiny, informuje portál sputnik.cz. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Diana Zaťková