Prečo je súčasná vlna pandémie silnejšia ako tá prvá? Odpovedá Vladimír Krčméry
14 | 02 | 2021 I Diana Zaťková

Z prvej vlny pandémie vyšlo Slovensko ako najlepšie z najlepších. Dnes sme najhorší v Európskej Únii. Nemocnice sú preplnené, úmrtnosť najvyššia na milión obyvateľov v EÚ, a to napriek testovaniu a testovaniu a testovaniu. Čím to je vysvetlil pre HN epidemiológ profesor Vladimír Krčméry.


"Minimálna mortalita po prvej vlne znásobila pocit bezstarostnosti a nepochopenie, o čo vlastne ide," vysvetľuje postoje obyvateľstva v lete a na jeseň Krčméry. Podľa neho sme urobili niekoľko chýb, ktoré sa nám následne vypomstili.

"Išlo najmä o tieto epidemiologicky závažné udalosti. Po prvé to bolo otvorenie futbalových líg v polovici augusta v celej Európe. Po druhé išlo o masové oslavy, jubileá, svadby a kongresy, ktoré sa „odložili“ za celý prvý polrok do augusta a septembra."

Ďalej to bol podľa epidemiológa masový návrat z dovoleniek, nástup žiakov z prázdnin rovno do škôl a začiatok výučby na vysokých školách a otvorenie internátov. V neposlednom rade svoju rolu zohral aj začiatok hokejovej ligy.

Starosta: "Presviedča vás samospráva, že vás musí otestovať? Nemusí. Robí to z vlastného presvedčenia!"
Aj starosta malej obce na východe Slovenska sa postavil na odpor voči testovaniu. Verejnosť informuje, že testovanie, do ktorého tlačí obce vláda, nie je nariadené, ale len odporúčané. Tvrdí, že ak vás primátor, alebo starosta presviedča, že... Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Petra Demková


"Zlepšenie nevidíme, pretože na zostupnú časť krivky druhej vlny nenasadla, ako sme sa obávali, chrípka, ale nová epidémia zmutovanými typmi," vysvetľuje Krčméry a dodáva: "Výhodou je, že v súčasnosti máme niečo, čo sme na jar nemali. A to je päť vakcín a tri nové lieky, ktoré nie sú síce typické na tento vírus, ale pomáhajú imunite a majú popri iných vírusoch za cieľové štruktúry aj niektoré súčasti koronavírusov. Takže máme dve nové zbrane."

Máme tu však masívne testovanie a čísla aj tak idú neustále hore. Na otázku HN, či by predsa len nemal byť nariadený tvrdý lockdown Krčméry odpovedal: "Miesto prísneho lockdownu, ktorý by zruinoval ekonomiku a poškodil školstvu, skôr odporúčam uzavrieť subtotálne - okrem pendlerov - krajinu zvonku."

Neuveriteľné: Išiel kúpiť tesnenie, zabudol doma test, hrozí mu pokuta 1650 eur
Nemáte pri sebe potvrdenie o absolvovaní testu, alebo prekonaní koronavírusu? Hrozí vám mastná pokuta. A presne toto sa stalo synovi Anny Domianovej, ktorú to poriadne naštvalo. Čítať ďalej
14 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik