Ruské autonómne bojové vozidlo UDAR môže spôsobiť revolúciu na bojisku
13 | 02 | 2021 I Diana Zaťková
Ruská armáda môže čoskoro mať nové najmodernejšie bezpilotné bojové vozidlá určené na použitie v boji, sledovaní a prieskumných prácach, ako aj na poskytovanie nevyhnutnej technickej a logistickej podpory jednotkám v teréne, informuje portál RT.




Riaditeľ výroby bojových systémov v technologickej spoločnosti Rostek Bekchan Ozdojev povedal: „Naším cieľom bolo urobiť z Udaru plne autonómne vozidlo. Je vybavený AI, ktorá zhromažďuje údaje prostredníctvom systému senzorov a meracích zariadení a potom ich spracuje tak, aby generovala optimálne trasy pre terén, ktorým prechádza. Systém môže tiež vypočítať optimálne parametre pre vykonávanie bojových úloh na mieste."

Skupina Signal, ktorá je súčasťou Rosteku sa zameriava na vývoj riešení umelej inteligencie pre existujúce modely ruských bojových systémov, pričom Udar UCGV je v podstate high-tech vylepšením bojového vozidla pechoty BMP-3 (IFV), ktoré za posledných niekoľko desaťročí preukázalo vynikajúce výkony.

Udar je určený na boj, dohľad a prieskum, ako aj na technickú a logistickú podporu. Udar je založený na podvozku obrneného vozidla BMP-3, nesie dron s viacerými vrtuľníkmi a dodáva sa s mobilnou riadiacou jednotkou založenou na podvozku Ural 4320.

Berlín: Ohrozia Slováci dodávky pre nemecké automobilky?
Nové pravidlá na slovenských hraniciach? Dodávky pre nemecké automobilky sú ohrozené, píše nemecký portál boerse-online.de. Nemecké automobilky neskrývajú svoje obavy z možných ešte prísnejších opatrení na hraniciach niektorých krajín v snahe... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Systém Udar je vybavený klasickými aj pokročilými zbraňami. Kombinuje 30mm automatické delo 2A42 s efektívnym dostrelom 4 000 m a protitankové riadené strely Kornet s doletom až 10 000 m.

Elektrooptické zariadenie novej generácie v kombinácii s najmodernejším systémom riadenia paľby umožňuje UCGV súčasne aktívne a pasívne sledovať viac cieľov v rôznych podmienkach, čo mu pomáha objaviť aj maskované objekty.

Nákupná horúčka vo Viedni
Pokým sa v Nemecku lockdown predlžuje, Rakúšania si môžu zhlboka vydýchnuť, píšu nemecké noviny Bild. Od začiatku týždňa sú opäť všetky obchody v Rakúsku otvorené. Podmienkou ale je, že tak predávajúci, ako aj zákazníci musia mať respirátor FFP2. V... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Vývojári popisujú systém Udar ako viacúčelovú robotickú platformu, ktorú je možné vybaviť rôznymi typmi vybavenia alebo zbraní v závislosti od taktických cieľov. V pláne je výroba troch tried vozidiel: pre boj a prieskum, podporu v teréne a prepravu / evakuáciu.

Udar je úplne autonómny a dokáže sa pohybovať v úplnom rádiovom tichu, čo znamená, že posádka, ktorá ho ovláda, nebude prijímať žiadne údaje z vozidla a nebude sa od nej vyžadovať, aby vysielala rádiové signály, ktorými by ho mohla pilotovať.

Mladí Briti sa viac obávajú brexitu ako nákazy koronavírusom
Mladí Briti sa viac obávajú brexitu než nákazy koronavírusom, zistila nová štúdia londýnskej univerzity UCL. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | tasr