V počte úmrtí sme na svetovom vrchole. "Takmer všetko robíme zle!" zhodli sa analytici
12 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Slovensko hlási najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za posledných sedem dní v prepočte na obyvateľov na svete. Za toto obdobie štát informoval o dennom priemere 21,32 úmrtiach na milión obyvateľov.


"Vytvorili sme 207 profilov krajín, ktoré vám umožňujú preskúmať štatistické údaje o pandémii koronavírusov pre všetky krajiny na svete ." Píše web ourworldindata.org.

"V rýchlo sa rozvíjajúcej pandémii nie je jednoduché určiť krajiny, ktoré sú proti nej najúspešnejšie. Pre komplexné hodnotenie sledujeme dopad pandémie v našej publikácii a vytvorili sme profily krajín pre 207 krajín, aby sme podrobne študovali štatistiku pandémie koronavírusov pre každú krajinu na svete ." Pripomína web.

Reprofoto - denná krivka pozitivity zdroj (@https://ourworldindata.org/)


 

Kronen Zeitung: Pandémia sa Slovákom úplne vymkla spod kontroly
Rakúsky denník Kronen Zeitung upozorňuje na zmeny v režime na slovenských hraniciach. Odkazuje na najnovšie rozhodnutie slovenskej vlády, podľa ktorého pri vstupe na slovenské územie treba podstúpiť povinnú 14-dňovú karanténu. Podľa šéfa... Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Slovenská vedecká elita sa podľa portálu cas.sk zhoduje v tom, že sme sa nepoučili z vlastných chýb a málo kopírujeme štáty, ktorých čísla idú rapídne dole. "Čo robíme podľa odborníkov zle a na čom by sme mali najviac popracovať?" Spýtal sa portál vedcov.

Pavol Čekan, biochemik
"My a Česi sme to, žiaľ, nevystihli už tak dobre ako na jar. Dôležitú úlohu zohrávajú mutácie, ktoré sa k nám dostávajú. Vedci z London School of Hygiene & Tropical Medicine zverejnili 3. februára analýzu, ktorá naznačuje, že riziko úmrtia tých, ktorí sú infikovaní britskou mutáciou, je približne o 35 % vyššie. Odborníci tiež zistili, že tento variant je smrteľnejší pre všetky vekové skupiny, pohlavia a etnické skupiny. Iní vedci však tvrdia, že môže prispieť k zvýšeniu počtu úmrtí z dôvodu rýchleho šírenia, ktoré zahlcuje nemocnice a ovplyvňuje kvalitu starostlivosti."

Richard Kollár, analytik

"Postupujeme nesystematicky a neučíme sa z chýb druhých. Zároveň je zdravotný stav Slovákov dlhodobo na chvoste EÚ a stav nášho zdravotníctva je po rokoch devastácie biedny. Máme málo zdravotníckeho personálu a jeho veľká časť pracuje v zahraničí. Pandémia len nastavuje našej krajine zrkadlo. Lepším manažmentom opatrení by sme na tom mohli byť lepšie, napríklad ako Maďarsko, ale ani to sa nám kvôli neštastne nadstaveným mechanizmom riadenia nepodarilo."

Pandémia na Slovensku - tri dobré správy a jedna (zatiaľ) zlá
Niečo sa deje. V Českej republike zaznamenávajú tretinové prírastky nakazených oproti stavu z konca roka, na Slovensku tradične strohí matematici, striktne pracujúci s holými dátami (bez pátosu), vyjadrujú umiernený optimizmus. Čítať ďalej
16 | 01 | 2021 | Ivan Brožík


Vladimír Krčméry, odborník na tropické choroby

"Nie som si istý, že dnešné čísla sú výsledkom pochybenia v stratégii, ktorá je dosť podobná v celej EÚ, tempom očkovania sme v lepšej polovici EÚ, obmedzenia pohybu sú podobné ako v okolitých krajinách, počet testovaných tiež vzrastá. Efekt sa neukazuje preto, lebo so zostupujúcou druhou vlnou splynula nová epidémia (tzv. epidémia v pandémii), pokles v dôsledku opatrení, ktorý oprávnene očakávame, je prekrytý nárastom novej epidémie zahraničných mutantov."

Zuzana Eliášová, hovorkyňa ministerstva zdravotníctva

"Slovenská republika má za sebou úspešné spustenie očkovania proti ochoreniu COVID-19. Zvolili sme konzervatívnejšiu stratégiu a očkujeme toľko ľudí, koľko nám umožňuje dovoz vakcín. Tak, aby sme mali dostatočnú rezervu a mohli podať druhú dávku aj v prípade výpadku dodávok. Tempo očkovania proti ochoreniu COVID-19 bolo podľa dát za minulý týždeň druhé najrýchlejšie v EÚ, čo je výrazný úspech."

Pavol Jarčuška, infektológ

"V súčasnosti je epidemiologická situácia ovplyvnená predovšetkým vysokým výskytom britského variantu vírusu. Jeho výskyt je na Slovensku výrazne vyšší ako v okolitých krajinách. Nakoľko ide o variant, ktorý má o 70 percent vyšší potenciál šírenia, je dôležité nielen prijímať, ale aj dodržiavať opatrenia. Ľudia sú mnohokrát unavení a frustrovaní z dlhotrvajúcich obmedzení. Osobne si myslím, že sociológovia a psychológovia by mali byť významnejšie zapojení do prípravy pandemických opatrení."

Pandémia sa skončí do leta, ale Covid-19 tu zostane ako sezónny vírus, tvrdí ruský expert
Pandémia Covid-19 by v Rusku mohla zmiznúť do leta, uviedol jeden z najlepších vedcov v krajine. Dodal, že infekcie a úmrtia majú ustupovať, pretože čoraz viac ľudí si vytvára protilátky, informuje portál RT. Čítať ďalej
14 | 01 | 2021 | Marek Molnár


Peter Celec, molekulárny biológ

"Lockdown a vydržať. Musíme zintenzívniť opatrenia. Jedna vec je, čo prijme vláda, druhá, čo odkomunikuje a tretia, čo si z toho zoberú ľudia. Musíme znížiť mobilitu dovtedy, kým nebudeme zaočkovaní. Kolegovia, ktorí robia dáta, vidia, že tá mobilita je vyššia ako bola minulý rok v marci. A to má svoje dosahy. Obchody sú stále plné."

Ivan Bošňák, analytik

"Zle robíme takmer všetko. Ak to robíme dobre, tak neskoro. Ak dobre a neskoro, tak celo a plošne. Máme všetko binárne, jednotka alebo nula, otvoriť alebo zavrieť, nikto alebo všetci, zelená alebo červená, dnes čierna. Od iných krajín nepreberáme nič a našťastie ani oni od nás. Sme v riadení boja proti pandémii egocentrickí, jedineční, pomätení vlastnou jedinečnosťou, jedineční vo vlastnej pomätenosti.
Na ľudí so vzdelaním kričíme a tak aj dopadneme. Nebude nám pomoci. Čísla ignorujeme a ani ich nezbierame, ak ich zozbierame, tak ich neanalyzujeme. Ak ich niekto analyzuje, tak ho okríkneme. Budeme pochovávať tisícky ľudí týždenne, ešte dlho. Zostaňte doma, izolujte sa. Ak sa nemôžete izolovať, tak si držte odstup, ak si držíte odstup, tak s respirátorom. Trávte veľa času s členmi domácnosti a hlavne v prírode. Zožeňte si psa/mačku, starajte sa o nich, vrátia vám to."

Pandémia očami fyzika: Ľudia by sa už konečne mali dozvedieť pravdu
COVID-19 sa prenáša kvapôčkami ako chrípka, a preto nás pred ním ochráni rúško. To je podľa fyzika Ladislava Andreya najväčší omyl, ktorý vyprodukovala vláda a dlhý zoznam mediálnych odborníkov, informuje portál Nova. Čítať ďalej
17 | 12 | 2020 | Timotej Dudka


Peter Visolajský, lekár-

"V boji s pandémiou máme aj na Slovensku len pár skutočných zbraní, nimi sú testovanie, očkovanie, lockdownové opatrenia a dôvera občanov. Očkovanie sústredené na ľudí nad 65 rokov a s rizikovými ochoreniami je najlepšie riešenie pri nedostatku vakcín. V testovaní zlyhávame v tom, že netrasujeme (nevyhľadávame kontakty a ohniská), teda testujeme viac náhodne ako cielene.
Slovensko sa tiež až príliš sústredilo na antigénové testovanie, pričom vo vyspelých krajinách je rozhodujúce testovanie formou PCR testov. Najväčší nedostatok v našom testovaní však vidím v kontrole karantény zistených pozitívnych. Čo sa týka lockdownových opatrení, máme ich posledné týždne napísané na papieri dobre, problém však je, že sme ich zaviedli pomerne neskoro a hlavne ich dodržiavanie sa takmer nijako nekontroluje. Dôvera občanov je to najdôležitejšie opatrenie. Všetci však vidíme, ako neustále dôvera ľudí klesá, a to z dôvodu zlej komunikácie zo strany ministerstva."

Pandémia ohrozuje demokraciu
Správa demokratického inštitútu International IDEA uviedla, že šesť z 10 krajín sveta prijalo počas pandémie Covid-19 opatrenia, ktoré ohrozujú demokraciu alebo ľudské práva, informuje portál France 24. Čítať ďalej
10 | 12 | 2020 | Diana Zaťková