Lekári varujú pred pandemickou bulímiou a anorexiou
12 | 02 | 2021 I Diana Zaťková



Vedci obviňujú izoláciu Covid-19 z toho, že počet detí s anorexiou a bulímiou stúpa. Obávajú sa aj toho, že  podobný nárast môže nastať aj medzi dospelými, informuje Guardian.


Psychiatri varovali pred „vlnou tsunami“ pacientov s poruchami príjmu potravy, ktorá vyplýva z údajov, ktoré ukazujú stúpajúci počet ľudí, ktorí v Anglicku počas pandémie trpeli anorexiou a bulímiou.


Doktorka Agnes Aytonová, riaditeľka fakulty poruchy stravovania na Royal College of Psychiatrists, uviedla, že počet ľudí, ktorí majú problémy prudko vzrástol v izolácii uzamknutia. Poznamenala tiež, že v Oxforde, kde pracuje, bolo asi 20% prijatých ľudí zvyčajne urgentným odporúčaním, ale tento podiel stúpol až na 80%.

Údaje zverejnené vo štvrtok ukazujú obrovský nárast čakacích dôb pre mladých ľudí a deti o 128% v porovnaní s minulým rokom.


Mladí Briti sa viac obávajú brexitu ako nákazy koronavírusom
Mladí Briti sa viac obávajú brexitu než nákazy koronavírusom, zistila nová štúdia londýnskej univerzity UCL. Informovala o tom v piatok agentúra DPA. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | tasr

Aytonová uviedla, že neexistujú porovnateľné údaje pre dospelých, ktorých počet tiež stúpa. Dodala: „Myslím si, že sociálna izolácia má podľa všetkého zásadný vplyv na duševné zdravie ľudí. Nielen poruchy príjmu potravy, ale aj úzkosť, depresia a užívanie alkoholu. Predpokladám, že úzkosť a poruchy stravovania sú do istej miery úzko spojené.“


"Niektorí ľudia nechcú navštíviť svojho praktického lekára, pretože si myslia, že iní ľudia s Covidom si to zaslúžia viac," uviedla. "S poruchami stravovania súvisí veľa hanby."


Prírastok ľudí zaznamenali aj súkromné ​​zariadenia. Lorna Richardsová, psychiatrička so špecializáciou na poruchy stravovania u dospelých v Priory Group, pripísala nárast týchto porúch viacerým faktorom, vrátane „strachu a neistoty podporujúcich príznaky úzkosti“ a zmien v rutine a domácom živote ľudí.


Deutsches Ärzteblatt: Slováci sa boja juhoafrickej mutácie
Nemecké lekárske noviny Deutsches Ärzteblatt sledujú situáciu na Slovensku v súvislosti s COVIDom-19. Konštatujú, že Slováci netaja veľké obavy z juhoafrickej mutácie koronavírusu, ktorá má ohnisko v neďalekom rakúskom Tirolsku. Slováci sa boja... Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová

„Medzi všeobecnou populáciou tiež existujú rozsiahle obavy z nedostatku fyzickej aktivity a z priberania na váhe v obdobiach uzamknutia, v dôsledku ktorých národ hromadne diétuje aj cvičí,“ uviedla a dodala: "V tomto prostredí sa darí poruchám stravovania."


Richardsová povedala, že pre niektorých ľudí môže byť zameranie sa na jedlo - či už obmedzovaním, prejedaním sa alebo používaním iných opatrení na reguláciu hmotnosti, ako je nadmerné cvičenie -  spôsobom „zvládnutia uzamknutia“.


Merkelová pripustila chyby v boji proti pandémii
„Neboli sme dostatočne opatrní, ale ani rýchli,“ – priznala na spolkovom sneme CDU nemecká kancelárka Angela Merkelová v súvislosti s bojom proti koronavírusu. Obhajovala aj nové kroky v rámci predĺženého lockdownu v krajine. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ingrid Vrabcová