Atómové bomby, ktoré avizoval premiér, asi nefungujú, hovorí Saková
12 | 02 | 2021 I Gabriel Matta

Sme krajina, v ktorej sa najviac testuje. Avšak, podľa vyjadrenia odborníkov a lekárov výsledky testovania nepotvrdzujú, že by sa počty nakazených znižovali, práve naopak. Atómové bomby, ktoré avizoval premiér, asi nefungujú tak, ako by mali, upozornila v diskusnej relácii televízie JOJ bývalá ministerka Denisa Saková


Tvrdeniami odborníkov o účinnosti testovania sa bránil aj súčasný minister vnútra Roman Milulec. Podľa neho testovanie funguje, ale za príčinu zhoršujúceho sa stavu pandémie označil nové mutácie koronavírusu, ktoré nemohol nik očakávať. Tie majú oveľa vyššiu šíriteľnosť, ale aj smrtnosť. Opatrenia, ktoré by za normálnych okolností pomohli, tentokrát nestačili a preto „sme teraz tam, kde sme“.

Ako ďalšiu nevýhodu v boji s pandémiou označil nedostatok finančných prostriedkov, ktoré zanechala minulá vláda v štátnom rozpočte. Podľa neho sa nemohli pustiť do tvrdších opatrení, nemohli zatvoriť fabriky a museli pustiť ľudí do práce, aby udržali súčasné ekonomické parametre.

V počte úmrtí sme na svetovom vrchole. "Takmer všetko robíme zle!" zhodli sa analytici
Slovensko hlási najviac úmrtí v súvislosti s koronavírusom za posledných sedem dní v prepočte na obyvateľov na svete. Za toto obdobie štát informoval o dennom priemere 21,32 úmrtiach na milión obyvateľov. Čítať ďalej
12 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


Exministerka Saková oponovala, že ak by sme pristúpili k razantnejším opatreniam ešte pred sviatkami, kedy neboli mutácie koronavírusu ešte tak rozšírené, mohli sme sa vyhnúť tak masívnemu rozšíreniu anglickej mutácie. Čo sa týka ekonomických otázok, pomoc našim obyvateľom je druhá najhoršia v Európe, pred nami už stojí len Rumunsko. Mikulcovi vytkla, že súčasná vláda zvýšila zadlženosť Slovenska na približne 62%, čo predstavuje asi 8 miliárd eur ročne.
Mikulec pripustil aj možnosť opätovného zavedenia štátnej karantény

V relácii rozoberali aj postoj k zatváraniu hraníc. Exministerka vnútra Denisa Saková potvrdila, že toto opatrenie považuje za správne a malo sa k nemu pristúpiť omnoho skôr, ešte pred koncom minulého roka.

Minister Mikulec so zatváraním hraníc rovnako súhlasí, nepokladá to však za jednoduché riešenie. Problémom je podľa neho je členstvo Slovenska v Európskej únii. Zatvoreniu hraníc musí predchádzať schvaľovací proces EÚ a Európskej komisie, pričom ich stanovisko je pre Slovensko záväzné. Zároveň sa musia skoordinovať  postupy aj s okolitými krajinami tak, aby nedochádzalo k plytvaniu finančnými a personálnymi zdrojmi.

V prípade potreby pripustil aj možnosť opätovného zavedenia štátnej karantény. „Ak ľudia na Slovensku pri tomto vývoji, ktorý je, nebudú dodržiavať opatrenia a situácia sa nebude zlepšovať, tak aj toto je jedna z možností a verzií, že by bola obnovená štátna karanténa.“ Zatiaľ ale do tohto riešenia ísť veľmi nechcú.

Belousovová: „V Rakúsku predpisujú Ivermectin a o čo ide našej vláde? O genocídu národa?“
Anna Belousovová je už naozaj nahnevaná. V Rakúsku predpisujú obdobu Ivermenctinu a zachraňujú životy. Naša vláda stále otáľa a hľadá výhovorky, prečo liek, ktorý dokázateľne pomáha, nepredpisovať. „Deväť z desiatich na pľúcnej ventilácii u nás... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Petra Demková

Zatváranie kostolov

Kostoly sú v súčasnosti zatvorené na základe rozhodnutia hlavného hygienika Jána Mikasa. Mikulec s týmto rozhodnutím súhlasí a považuje ho za správne. Vírus si podľa neho nevyberá, či sa nachádza v kostole alebo niekde inde. Náboženská sloboda sa podľa neho dá praktikovať aj inak, ako len účasťou na bohoslužbách.

Ale na druhej strane ich zatvorenie počas sviatkov nebolo jednoduché. Toto opatrenie preberali na krízovom štábe s lekármi a psychológmi, a keďže je Slovensko nábožensky založenou krajinou s množstvom veriacich, ľuďom mala byť ponechaná možnosť počas vianočných sviatkov navštíviť kostol. Otvorené kostoly počas sviatočného obdobia teda za chybu nepovažuje.

So zatváraním kostolov súhlasila aj exministerka Denisa Saková. Uviedla, že to bolo tiež jedným z prvých opatrení, ku ktorému pristúpila aj minulá vláda. Za jediné scestné riešenie, pre niektorých možno prekvapivo, považuje len to, že kostoly ostali otvorené počas sviatkov. Stretávajú sa v nich totiž najohrozenejšie skupiny obyvateľov. Vláda mala podľa nej strach zaviesť počas Vianoc prísnejšie opatrenia, lebo by sa tým nepriamo potvrdilo klamstvo Igora Matoviča o pokojných sviatkoch v kruhu rodiny.

Virologička Soňa Peková: Mala som pravdu, toto je úplne nový vírus. Ten z jari zmizol
MUDr. Soňu Pekovú politici, aj niektorí vedci verejne pranierovali za jej vyjadrenia. Tvrdia, že je konšpirátorka a že sa mýlila, pretože na jar predpovedala, že vírus korony zmizne do leta. Ona si však stojí za svojím a tvrdí, že zimné mutácie už... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Petra Demková