Reštauratéri a hotelieri Matovičovi s Kollárom: Máme vás plné zuby, nemáme čo dať deťom jesť
11 | 02 | 2021 I editor01hd
Vlastníci reštaurácií, hotelov, vinári, pivovarníci, podnikatelia v cestovnom ruchu a ďalšie subjekty združené v Iniciatíve 10 pre gastro už majú plné zuby nedostatočnej pomoci vlády, a preto žiadajú od premiéra Igora Matoviča a predsedu NR SR Borisa Kollára vyvodenie zodpovednosti.

Iniciatíva 10 pre gastro zastupuje vyše 1 000 gastro prevádzok, dodávateľov, vinárov, pivovarníkov a takmer 10 tisíc zamestnancov či hostí, ktorí iniciatívu podporili formou petície. Dôrazne vyzývajú Matoviča a Kollára na okamžité vyvodenie politickej a personálnej zodpovednosti za nezvládnutie vyplácania pomoci cestovnému ruchu cez ministerstvo dopravy a výstavby, informuje portál 1.pluska.sk.

Podnikatelia odkazujú vláde, že v dôsledku jej neschopnosti sú nielen zruinované prevádzky, ale už pomaly nemajú čo dať deťom jesť a nemajú ich do čoho obliecť!

Iniciatíva sa odvoláva na to, že premiér Matovič už 22. 11. 2020 v relácii na TA3 povedal, že prevádzky v cestovnom ruchu dostávajú 10 percent tržby. "Klamal.  V tom čase sa o túto pomoc nedalo ani žiadať. Pomoc bolo možné žiadať od 15. 12. 2020 a len za mesiace apríl až október 2020.  7. 1. 2021 ministerstvo dopravy aj písomne potvrdilo, že do 30 pracovných dní bude pomoc žiadateľom, ak splnia podmienky a vyplnia bezchybne žiadosť, vyplatená,"  uviedli vo výzve.

Sulík: Buď odškodnime prevádzky, alebo ich otvorme
11 | 02 | 2021 | editor01hd


Prevádzky sa dohodli s dodávateľmi aj so štátom, že okolo 5. 2. 2021 zaplatia svoje záväzky alebo aspoň ich časť. "Dňa  3. 2. 2021 ministerstvo dopravy potichučky na stránke zmenilo pravidlá a zverejnilo, že ministerstvo má 30 dní na vydanie rozhodnutia a ďalších 30 dní na vyplatenie prostriedkov. Následne 8. 2. 2021 na tej istej stránke zverejnilo ďalšiu zmenu a po tejto zmene má ministerstvo až 95 dní na vyplatenie prostriedkov. Čo reálne znamená, keďže ide o pracovné dni, až o štyri mesiace. Takže ak niekto poslal žiadosť 15. 12. 2020, peniaze uvidí až v apríli," uvádza sa v stanovisku. Iniciatíva 10 pre gastro to označila za nehorázne.

Problém však majú aj s ministrom dopravy Doležalom. Uvádzajú, že ak sa šéf rezortu dopravy vedel postaviť pred kamery, aby sa pochválil, že takáto pomoc sa bude dať žiadať, mal sa ako chlap pri každej zmene takisto postaviť pred kamery a  informovať a priznať chyby a neschopnosť ministerstva.

Michal Truban: Ministri s plechovými tvárami odbíjajú zúfalých podnikateľov grafmi
Michal Truban z PS kritizuje nedostatočnú pomoc štátu podnikateľom. Podľa neho ministri stále ukazujú grafy a rozprávajú o pomoci, ktorá však ani zďaleka nie je taká, aká by mala byť. Čítať ďalej
11 | 02 | 2021 | Petra Demková


"Sme veľmi dobre informovaní, že na ministerstve došlo k chybe pri kontrolách a všetky žiadosti, ktoré boli kontrolované od 15. 12. 2020 do  6. 1. 2021, sa museli kontrolovať znova," poznamenala iniciatíva. Príspevok je aktuálne možné žiadať za mesiace apríl – október 2020. "Ministerstvo ani len neumožňuje žiadať za najhoršie mesiace november, december 2020 a január 2021. Ale štát si pod hrozbou sankcií tvrdo vymáha všetky svoje pohľadávky aj za tieto mesiace. Ak to ministerstvo nedokáže, je nevyhnutné vymeniť zodpovedné osoby na ministerstve hneď," bráni sa gastro sektor.

"Tieto prevádzky sú absolútne na mizine a sú aj dnes zdierané štátom, že si k štátu neplnia záväzky za mesiace – október, november, december, 2020 a to len preto, že vláda im zakázala vykonávať svoju činnosť," píše sa vo výzve. Ďalej uvádzajú, že nie je problém to, že majú na krku jednu - dve exekúcie či nedoplatky, ktoré narastajú geometrickým radom. Väčšina z nich podľa listu reálne zvažuje,  čo kúpi deťom na večeru, do čoho ich oblečú, ale aj to, že  prevádzky, ktoré si roky splácali a budovali, sú v zúfalom stave.

Blaha: Nerozumiem, prečo na Slovensku nechávajú našich rodičov zomierať a neskúšajú ich liečiť
11 | 02 | 2021 | sefredaktor