Primátor Košíc si nepohorší, bude brať 6 tisíc mesačne
11 | 02 | 2021 I sefredaktor
Primátor Košíc Jaroslav Polaček bude naďalej poberať mesačný plat vo výške 6085 eur v hrubom. Mestské zastupiteľstvo (MsZ) na svojom stredajšom rokovaní neschválilo jeho zníženie na úroveň základného platu stanoveného zákonom, informuje TASR.

Návrh na úpravu platu predložil poslanec Milan Lesňák. Zdôvodňoval to potrebou šetriť počas koronakrízy. Primátorovi zároveň vyčítal, že mesto dostatočne nevyužíva externé zdroje, keď z 50 miliónov eur z európskych fondov z obdobia 2017 – 2018 kleslo mesto na tri milióny. Podľa neho si primátor tiež neplní svoj volebný program a ako manažér zlyháva.

Po dvoch mesiacoch od nástupu do funkcie poslanci Polačekovi zvýšili plat o 40 percent. Tohto navýšenia sa vzdal od vlaňajšieho apríla do konca roka 2020 z dôvodu nepriaznivého ekonomického vývoja v súvislosti s koronakrízou. V uvedenom období tak jeho plat predstavoval 4347 eur v hrubom mesačne.

Primátor Polaček je presvedčený, že si šesťtisíc zaslúži. „Ja si každú jednu svoju prácu, minútu v tomto úrade dokážem odôvodniť. Naozaj som urobil veľký kus práce. Máme perfektne nastavenú zimnú údržbu, čistenie. Cintorínske služby, ktoré nefungovali, dnes ľudia chvália. Ale tí, ktorí veci nechcú vidieť, ich nikdy vidieť nebudú,“ zdôraznil.