Michal Truban: Ministri s plechovými tvárami odbíjajú zúfalých podnikateľov grafmi
11 | 02 | 2021 I Petra Demková

Michal Truban z PS kritizuje nedostatočnú pomoc štátu podnikateľom. Podľa neho ministri stále ukazujú grafy a rozprávajú o pomoci, ktorá však ani zďaleka nie je taká, aká by mala byť.


Minister Krajniak žiada výrazne znížiť odvodové zaťaženie
Minister Milan Krajniak kritizuje vládne analytické tímy, ktoré podľa neho vydávajú za požiadavky Európskej únie aj veci, ktoré podľa neho od nás v skutočnosti nik nevyžaduje. Čítať ďalej
18 | 10 | 2020 | Ivan Brožík


„Teraz je slovenský podnikateľ na dne a nikto si ho nevšíma“ konštatuje v príspevku na sociálnej sieti Truban. „Ministri s plechovými tvárami odbíjajú zúfalých podnikateľov makro-grafmi, ktoré ťahá predovšetkým veľký priemysel a pritom rozprávajú o adresnej pomoci. Namiesto toho by mali okamžite sadnúť so zástupcami malých slovenských podnikateľov a vypočuť si ich feedback," tvrdí.

Truban uvádza príklad majiteľa malej reštaurácie, na ktorom odhaľuje, ako vyzerá pomoc štátu. „V roku 2019 a až do marca 2020 mala reštaurácia obrat každý mesiac 25 000 eur bez DPH. Zamestnáva 12 zamestnancov na trvalý pracovný pomer s platom 740 eur brutto (celková cena práce 1000 eur) = 12 000 eur mesačne. Nájom platí 2 000 eur. Energie 800 eur. Lízingy a úvery má vo výške 1 500 eur. Náklady na účtovníctvo, BOZP a PO, odvoz odpadu a iné poplatky sú 500 eur. Celkové fixné náklady mesačne sú 16 800 eur. Ostatné sú variabilné na suroviny," opisuje.

Truban ďalej informuje, že v prvej pandémie vlne mal podnikateľ zatvorenú prevádzku dva mesiace a dostal príspevok na mzdy vo výške 7 104 eur mesačne. „Neplatil nájom (prenajímateľ mu dal 50 % zľavu a tak od štátu dostal 50 %, a tak majiteľ platil 0 Eur). V druhej vlne (od 15. 10. do 15. 1.) dostal na mzdy 9 600 eur a neplatil nájom. Od Ministerstva dopravy a výstavby SR dostane kompenzácie pri poklese tržieb v plnej výške za 6 mesiacov = 15 000 eur. Snáď raz, keď ich konečne pošlú,“ naznačuje, že pomoc neprichádza v primeraných lehotách v ktorých.

Hnutie SME RODINA: Ľudia budú mať problém splácať úvery, musíme im znova pomôcť
Hnutie SME RODINA tvrdí, že tisíce ľudí budú mať problém začať splácať svoje úvery po deväťmesačnom odklade zavedenom na jar. Upozornil na to poslanec hnutia Martin Borguľa v parlamentnej rozprave a ministra financií vyzval, aby domácnostiam a... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Avšak dlh a nepokryté fixné náklady podnikateľa sa medzitým vyšplhali na 57 096 eur. „Tento príklad má stále viacero ideálnych rysov - majiteľ nehnuteľnosti, kde podniká sa zriekol 50 % nájmu (to je veľmi nízke percento prípadov, keď sa pozrieme na zúfalo zlé čerpanie dotácie na nájmy od Ministerstva hospodárstva SR) a zároveň poslal od prvého dňa všetkých zamestnancov domov a nebojoval a nerobil ani donášku či okienkový predaj,“ vysvetľuje Truban.

Niektorí podnikatelia totiž nemali až také šťastie a ak sa nedohodli s majiteľom priestoru na zľave z nájmu, tak ho aj pri zatvorenej prevádzke musia platiť v plnej výške. V niektorých prípadoch to môže dnes predstavovať dlžobu vo výške desiatok tisíc eur. Niektorým medzičasom skončila možnosť odkladu splátok za lízing. Takýto podnikateľ sa „každé ráno budí s kŕčmi, a číta predžalobné výzvy a pozdravy od vymáhačských firiem,“ popisuje realitu Truban. „Nijaká banka mu nedá ani štátom garantovaný úver, z ktorého by sa síce vyhrabával desať rokov, ale aspoň by poplatil, čo treba a nebol dlžník,“ dodáva.

Truban má pre ministerstvá konkrétne návrhy ako konať. Ministerstvo hospodárstva by malo prekopať zlyhávajúcu schému na nájomné a odstrániť z nej nezmyselnú podmienku zľavy od prenajímateľa. Ministerstvo financií by malo pripraviť schému zadlženým podnikateľom dostupných štátom garantovaných bezúročných úverov s odkladom splácania aspoň 12 mesiacov. A štát by mal znížiť DPH na služby v gastronómii a turizme na roveň okolitých krajín, teda na  5 - 10 percent.

Len zatvárať obchody bez ohľadu na to, koľko z nich skrachuje je nesprávne, tvrdí Sulík
Malé obchody sú zatvorené v podstate od konca jesene, čo teraz už prekáža aj ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Ten ich v rámci záchranného plánu odporúča otvoriť. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik