Len zatvárať obchody bez ohľadu na to, koľko z nich skrachuje je nesprávne, tvrdí Sulík
08 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Malé obchody sú zatvorené v podstate od konca jesene, čo teraz už prekáža aj ministrovi hospodárstva Richardovi Sulíkovi. Ten ich v rámci záchranného plánu odporúča otvoriť.


Richard Sulík považuje za chybu, že o tom, čo bude zatvorené, rozhodujú iba epidemiológovia. K nájdeniu „vyváženého riešenia“ by podľa neho prispeli aj odborné názory sociológov, pedagógov či ekonómov. Šéf rezortu hospodárstva potvrdil, že na piatkovom rokovaní vlády spolu s ministrom zahraničných vecí Ivanom Korčokom hlasoval proti uzneseniu, ktoré upravilo podmienky zákazu vychádzania, informuje portál 1.pluska.sk.
 Za zlyhanie s injekčnými striekačkami by mala niesť kompetentná osoba zodpovednosť

Minister hospodárstva si myslí, že počet okresov, v ktorých bude treba test na cestu do práce, by sa mohol obmedziť na 36. Druhou možnosťou by podľa Sulíka bolo otvoriť obchody s podmienkou negatívneho testu. „Len zatvárať, bez ohľadu na to, koľko obchodov ide do krachu, koľko živnostníkov má problém sa uživiť, považujem za nesprávne,“ skonštatoval Sulík a zároveň avizoval, že na vládu predloží návrh univerzálneho odškodňovacieho zákona, ktorý má, podľa neho, tentoraz šancu prejsť. Richard Sulík si možnú spoluprácu SaS so stranou expremiéra Petra Pellegriniho Hlas-SD vie len ťažko predstaviť, rovnako tak aj ísť s ňou do vlády.

Opozičný poslanec za Smer-SD Juraj Blanár kritizoval nepripravenosť vlády na očkovanie. „Očkovanie od začiatku sprevádzajú problémy,“ uviedol a poukázal pritom na prípad nedostatku injekčných striekačiek, pre ktoré malo prísť k vyhadzovaniu dávok vakcín. Sulík priznal isté zlyhanie, no podľa neho je treba zistiť, kto konkrétne situáciu spôsobil a vyvodiť zodpovednosť. Richard Sulík považuje zvolenie, ale aj výber Maroša Žilinku za generálneho prokurátora za „obrovský skok do novej galaxie“. Blanár aj Sulík by, paradoxne, podporili odkúpenie Slovenských elektrární do vlastníctva štátu, pričom Sulík podotkol, že za vhodných podmienok.

Konflikt medzi Matovičom a Sulíkom bude mať len porazených, myslí si Ďuriš Nicholsonová
Spor, dá sa povedať, že už osobný, sa medzi premiérom Matovičom a ministrom hospodárstva Sulíkom tiahne od jesene. Tento problém v koalícii veľmi citlivo vnímajú aj europoslanci. Dvaja z nich si navyše myslia, že pandémiu u nás by mal riadiť... Čítať ďalej
31 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.