Europoslankyňa Nicholsonová odchádza zo SaS
11 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Europoslankyňa Lucia Ďuriš Nicholsonová chce odísť zo strany Sloboda a solidarita. O svojom rozhodnutí už údajne povedala aj jej členom.


Slovné obvinenie ministerky Veroniky Remišovej z prepadnutej miliardy z eurofondov europoslankyňou Luciou Ďuriš Nicholsonovou má svoju dohru. Po tom, ako Európska komisia potvrdila, že Slovensko neprišlo v roku 2020 ani o jediné euro, sa europoslankyňa rozhodla opustiť SaS, kde bola jednou z najpopulárnejších tvári, informuje portál dennikn.sk.

Za rozhodnutím Nicholsonovej stojí pondelková tlačovka, na ktorej povedala, že Slovensko môže prísť až o miliardu eur, pretože sme do konca roku 2020 nezabezpečili premiestnenie týchto peňazí z Európskeho fondu regionálneho rozvoja.  Peniaze sme mohli použiť na pomoc živnostníkom a podnikom, ktoré zasiahla pandémia.

Primár Kubík: Táto vláda dorazila za pár mesiacov to, čo predchádzajúce robili pomaly celé roky
10 | 02 | 2021 | editor01hd


Tlačovka následne vyvolala spor s vicepremiérkou Veronikou Remišovou, ktorej ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie za eurofondy zodpovedá. Kritiku europoslankyne odmieta. „Žiadna miliarda z eurofondov v roku 2020 neprepadla. Pani europoslankyňa Nicholsonová má zlé informácie,“ povedala šéfka strany Za ľudí a od Ďuriš Nicholsonovej žiadala ospravedlnenie.

Tá jej odkázala, že sa jej ospravedlní až na konci roku 2023, keď do jediného centa vyčerpá všetky eurofondy. Mediálna prestrelka medzi Remišovou a Ďuriš Nicholsonovou však priniesla do vládnej koalície ďalšie napätie.

Keďže Ďuriš Nicholsonová sa Remišovej nechce ospravedlniť, rozhodla sa radšej odísť z SaS, aby strane nerobila väčšie problémy, ako má doteraz, a nevnášala do koalície napätie. Ďuriš Nicholsonová sa mala pred členmi vyjadriť, že jej záleží na tom, aby vláda dovládla, a preto volí odchod zo strany.

Europoslankyňa už raz zo strany takmer odišla, keď si v júni 2019 pozastavila členstvo po tom, čo ju nezvolili do republikovej rady. Dôvodom bol jej konflikt s krídlom okolo Ľubomíra Galka, ktorý neskôr eskaloval do celostraníckeho sporu. Galkova skupina napokon v lete 2019 z SaS odišla a Nicholsonová pozastavenie členstva zrušila.

Nicholsonová: "Nie je miliarda, ako miliarda, Veronika"
Spor o eurofondy v koalícii pokračuje. Lucia Ďuriš Nicholsonová reagovala na slová ministerky Veroniky Remišovej o tom, že peniaze z eurofondov presunula tak, ako bolo potrebné. Práve za to, že tak neurobila, ju včera europoslankyňa Nicholsonová... Čítať ďalej
09 | 02 | 2021 | Michal Filek