Týmto sa, zatiaľ, na Slovensku očkuje a bude očkovať. Veľký prehľad vakcín proti COVID-19
10 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Očkovanie proti koronavírusu je v súčasnosti prioritou v podstate na celom svete. Vakcíny, ktoré majú ľudí ochrániť pred touto pandémiou, vyvinuli už viaceré firmy.


Vakcín proti ochoreniu COVID-19 je dnes vo svete už viacero, Na Slovensku sa však očkuje iba niektorými z nich. Každá má svoje špecifiká, na základe ktorých sa v tele po jej aplikovaní vytvára imunita. Viac o tom, aké sú špecifiká majú jednotlivé vakcíny, priniesol portál topky.sk
AstraZeneca

Vakcínu vyvinula britská firma AstraZeneca v spolupráci s Oxfordskou univerzitou. Podáva sa v dvoch dávkach, medzi aplikáciami by mal byť rozostup 28 dní. Skladuje sa pri teplotách dva až osem stupňov Celzia a v týchto podmienkach má ročnú trvanlivosť. Európska komisia po odporúčaní Európskej agentúry pre lieky (EMA) schválila podmienečnú registráciu vakcíny 29. januára hoci preparát zatiaľ nebol testovaný na dostatočnom množstve ľudí nad 55 rokov. U nás sa budú prvými dávkami vakcín od AstraZeneca, ktoré majú prísť na Slovensko budúci týždeň, očkovať prioritne učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne.
Pfizer/BioNTech

Vakcína vyvinutá v spolupráci americkej spoločnosti Pfizer a nemeckej firmy BioNTech je očkovacou látkou typu mRNA. Podľa údajov výrobcu má účinnosť asi 95 %. Podáva sa v dvoch dávkach s rozostupom 21 dní, skladuje sa pri teplotách -70 stupňov Celzia s trvanlivosťou polroka. EMA vakcínu odporučila na podmienečnú registráciu na trhu EÚ 21. decembra, EK ju schválila. S očkovaním sa v únii začalo 27. decembra. EK zatiaľ zabezpečila pre členské štáty vyše 300 miliónov dávok.

ODHALENIE: Vakcína, ktorá sa použila pri schvaľovaní bola údajne iná ako tá, ktorá sa používa na očkovanie
"Čím nás to očkujú? Vakcína, ktorá sa použila pri schvaľovaní bola iná ako tá, ktorá sa používa na očkovanie", poukázuje na najnovšie informácie europoslanec Milan Uhrík. Čítať ďalej
29 | 01 | 2021 | Gabriel Matta

Moderna

Vakcína americkej firmy Moderna je očkovacou látkou typu mRNA. Podľa výrobcu by mala mať účinnosť približne 95 %. Podáva sa v dvoch dávkach s rozostupom 28 dní, skladuje sa pri teplotách -25 až -15 stupňov Celzia a za týchto podmienok má trvanlivosť polroka. Podmienečne bola 6. januára schválená pre použitie v EÚ, ktorá s firmou uzavrela kontrakt na 160 miliónov dávok.
Johnson & Johnson

Očkovacia látka spoločnosti Janssen Pharmaceutica, čo je farmaceutická divízia americkej firmy Johnson & Johnson. Podáva sa v jednej dávke, skladuje sa pri teplotách dva až osem stupňov Celzia, jej expirácia je polroka. Testovanie bolo vlani v októbri kvôli neočakávaným zdravotným komplikáciám jedného z účastníkov štúdie pozastavené, v novembri sa obnovilo. V podrobnom prehľade výsledkov tretej fázy výskumu sa uvádza, že priemerná účinnosť vakcíny je 66 %, v prípadoch ťažkého priebehu choroby až 85 %. Firma žiadosť v najbližších týždňoch podá aj v Európe.
CureVac

Očkovacia látka nemeckej spoločnosti CureVac - vakcína typu mRNA - obsahuje genetickú informáciu vírusu. Túto metódu prirovnávajú k návodu, podľa ktorého si telo dokáže vytvoriť vlastné protilátky a považuje sa za najúčinnejší. Odhaduje sa, že by mala mať podobnú účinnosť ako vakcíny firiem Moderna a Pfizer/BioNTech, ktoré fungujú na rovnakej báze. Podáva sa v dvoch dávkach s rozostupom 28 dní. Skladuje sa pri teplote -60 stupňov Celzia a jej expirácia je dva roky. EMA by mohla látku registrovať v apríli. Na vakcíne so spoločnosťou CureVac spolupracuje nemecký farmaceutický gigant Bayer.

Danko žiada Matoviča o stretnutie a ponúka mu pomoc s ruskými vakcínami
Predseda mimoparlamentnej SNS Andrej Danko sa na sociálnej sieti vyjadroval už ku kadečomu, tentokrát ale vo svojom statuse žiada premiéra Matoviča o stretnutie. Ponúknuť mu chce ruskú vakcínu proti ochoreniu COVID-19, ktorú vraj cez svoje kontakty... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.