Merkelová ohlásila stratégiu perspektívy otvárania
10 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

V stredu sa má rozhodnúť, či a na ako dlho sa v Nemecku predĺži lockdown, a diskutovať sa má aj o stratégii otvárania. Nemecká spolková kancelárka Angela Merkelová chce predložiť plán, ktorý sa bude týkať perspektívy otvárania škôl a škôlok, píše nemecký Bild.


Kancelárka Angela Merkelová (66, CDU) má v stredu vzhľadom na klesajúci počet infikovaných na koronavírus v Nemecku hovoriť o dlhodobej stratégii pre školy a škôlky v krajine.


Merkelová má túto stratégiu predostrieť zajtra počas rokovania s lídrami jednotlivých spolkových krajov. Avizovala to počas online zasadnutia predsedníctva CDU, ako informovali aj jeho účastníci.


Zároveň tiež zdôraznila, že v najbližších dvoch týždňoch sa budú musieť ďalej znižovať čísla infikovaných, aby sa mohla pripravovaná stratégia uplatniť. Vyzvala tiež k opatrnosti, pokiaľ ide o budúce kroky pri uvoľňovaní opatrení, ktoré platia v Nemecku.


V posledných dňoch jednotlivé spolkové kraje však prejavovali značnú nedôveru voči plánom Úradu spolkovej kancelárky a tvrdili, že sa uchyľuje k trikom, aby školy a škôlky v krajine mohli zostať aj naďalej zatvorené. Merkelová chce údajne zabrániť otvoreniu škôl napriek opačnej mienke lídrov spolkových krajov. 


Merkelová má obavy z mutácií


Nemecká spolková kancelárka poukázala na to, že došlo k zlomu v infekčnej vlne, hoci zatiaľ ani v jednom zo spolkových krajov sa ešte nedosiahol počet novoinfikovaných pod 50 na 100 000 obyvateľov za jeden týždeň. 


Merkelová vyjadrila znepokojenie z juhoafrického  vírusového variantu B.1.351, ktorý sa rozšíril vo Veľkej Británii, odkiaľ prišiel aj do Nemecka. Veľa krajín vrátane Nemecka neprijíma cestujúcich z Južnej Afriky.


Minister zdravotníctva Jens Spahn (40, CDU) na zasadnutí predsedníctva strany upozornil, že počet obsadených lôžok na jednotkách intenzívnej starostlivosti síce klesá, ale stále je nad kritickou úrovňou, uzatvára nemecký Bild.