Rusko vytvára systém strategického nejadrového odstrašovania - trúfa si v zárodku zlikvidovať akokoľvek rozsiahly útok NATO
09 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

Koncepcia využitia vzdušných síl Ruskej federácie v rámci jednotného systému prieskumu a boja počas hrozby narušenia územnej zvrchovanosti možnými operáciami NATO v ich rôznych podobách odkazuje najnovšie na systém strategického nejadrového odstrašovania, ktorý sa dnes vytvára v Rusku a ktorého prioritou je preventívny zdrvujúci úder.


V časopise „Aerospace Forces, Theory and Practice“, vydávanom Vojenským vzdelávacím a vedeckým strediskom ruských vzdušných síl, bol uverejnený článok, ktorý odôvodňuje použitie vzdušných síl v jednotnom systéme prieskumu a boja ako zaručeného spôsobu narušenia pravdepodobného integrovaného masívneho úderu zo strany NATO. Jeho obsah pretlmočil v zásadných rysoch portál vpk.name.

Podľa šéfredaktora titulu Arzenal agentúry RIA Novosti Arzenál Viktora Murachovského článok skúma možnosti a schopnosti USA a NATO uskutočniť masívny úder s presne navádzanými zbraňami v ich konvenčnej výbave. Medzi kľúčové úlohy takého úderu patrí zničenie alebo radikálne poškodenie či znefunkčnenie  ruského potenciálu strategického jadrového odstrašenia, systémov velenia a obrannej kontroly.

Putinove dýky - Kindžaly, ktoré na ceste k cieľu nepoznajú prekážky (video)
Ruský prezident nariadil prezbrojenie Migov - 31 (Foxhoundov) na smrtiace rakety Kh-47M2 Kindžal. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík


"Jednou z axióm vojnového umenia je, že vojny nie sú vyhrávané obranou. Preto sa spolu s rozvojom vzdušnej obrany v Ruskej federácii venuje pozornosť vytváraniu komplexov vysoko presných úderných zbraní dlhého dosahu." Celý systém od letectva, cez protivzdušnú obranu až po raketové sily na suchu i na mori, je integrovaný do jedného prieskumného a úderného komplexu zoskupení vojsk. "Vzhľadom na fakt, že Ruská federácia disponuje vo vzduchu nezničiteľnými raketovými systémami, ktoré vlastne nemožno zo strany nepriateľa nijako zlikvidovať, Moskva prechádza na systém strategického odstrašovania nejadrovými zbraňami, “vysvetlil Murachovskij.

Otázka vývoja vysoko presných maximálne rýchlych zbraní dlhého dosahu je pod osobitnou kontrolou ruského prezidenta. Minister obrany Ruskej federácie Šojgu avizuje už v apríli prelomové vyhlásenia o schopnosti Ruska zastaviť už v zárodku akýkoľvek pokus o jeho napadnutie vojenskými silami USA alebo NATO.

Lavrov naložil šéfovi diplomacie EÚ Borrellovi: Ste nedôveryhodný partner
07 | 02 | 2021 | editor01hd