Dlhodobé ťažkosti po prekonaní koronavírusu trápia z 80 percent ženy
09 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

S pretrvávajúcou pandémiou koronavírusu pribúda stále viac ľudí trpiacich dlhodobými následkami ochorenia COVID-19. V USA sú ich už desaťtisíce a podľa niektorých výskumov až polovica nakazených uvádza, že má nejaké ťažkosti aj tri mesiace od začiatku choroby, hoci už má testy na koronavírus negatívne. Zhruba štyri pätiny z nich sú navyše ženy, informuje portál Novinky.cz.




Americé Centrá pre kontrolu a prevenciu chorôb (CDC) uvádzajú, že medzi symptómy, ktoré sa objavujú aj tri mesiace po odznení choroby, sú dýchavičnosť, únava a problémy s koncentráciou a pamäťou. U ďalších sú to zápaly osrdcovníka a pľúcne ťažkosti, bolesti na hrudníku, kašeľ, pretrvávajúca strata chuti a čuchu. Symptómy sa značne líšia, čo sťažuje detekciu tzv. "dlhodobého covidu".





Poznatky o dlhodobom priebehu sa stále ešte zbierajú a sú často roztrieštené. Napriek tomu niektorí lekári uvádzajú, že medzi pacientmi liečenými s dlhodobými postcovidovými príznakmi je jasná pohlavná nerovnováha.


Pozor, máte tieto príznaky? Do práce a medzi ľudí rozhodne radšej nechoďte!
Posledné dni sa hromadia prípady, keď sa COVID-19 potvrdil u osôb, ktoré napriek klinickým príznakom navštevovali pracoviská, školy či verejné priestranstvá a nákazu tak rozšírili ďalej. Čítať ďalej
13 | 10 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.




Podľa internistu Ryana Hurta, ktorý vedie postcovidový výskum na klinike Mayo, má dlhý priebeh zhruba 10% z 20 000 pacientov, ktorí tu boli pozitívne testovaní na koronavírus. A z týchto dlhodobých prípadov tvoria 60-80 percent ženy, dodal.





Lekári si nie sú istí, prečo by mal existovať nejaký rozdiel medzi spôsobom, akým sa koronavírus z dlhodobého hľadiska prejavuje u mužov a u žien. Jednou z možností môžu byť zásadné rozdiely v imunitnom systéme, dodal Hurt.




Podľa Diany Berrentovej, ktorá založila skupinu Survivor Corps pre osoby trpiace dlhodobými príznakmi covidu, tvoria zo 150 000 členov 82% ženy a 18% muži. Amy Watsonová, ktorá založila dve facebookove skupiny pre osoby s dlhodobým covidom, uvádza, že zhruba 80 percent z ich 12 000 členov sú ženy a 20 percent muži. Prevahu žien v týchto skupinách ale môže spôsobovať fakt, že ženy sú ochotnejšie vyhľadať lekársku pomoc a hovoriť otvorene o svojich symptómoch, najmä o tých, ktoré sú spojené s problémami nálady alebo kognitívnych funkcií.


Mikrobiologička o vakcinácii: Očkovať sa nenechám, nemusí to fungovať!
Mikrobiologička Soňa Peková sa preslávila svojimi kontroverznými názormi, ktoré od začiatku pandémie koronavírusu nijako výrazne nezmenila. V minulosti tvrdila, že vírus je umelo vytvorený, aby infikoval ľudí, a teraz sa rozhovorila o očkovaní,... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka