Má vláda snahu pod rúškom označenia informácie za hoax zákonom umlčať opozičné názory?
09 | 02 | 2021 I Ivan Brožík

"Podľa rebríčka slobody tlače pre rok 2020 (World Press Freedom Index), kde sa hodnotí 180 krajín sveta, je sloboda médií na Slovensku najlepšia v strednej Európe. Vyplýva to zo Svetového indexu slobody tlače, ktorý vytvára každý rok organizácia Reportéri bez hraníc (RSF)." Citát - Ľubica Laššáková.


"Pozorne sledujem aktivity ministerstva kultúry, ktoré avizuje, že pracuje na zákone, ktorý by mal definovať postavenie novinára, jeho ochranu, ako aj ochranu jeho informačných zdrojov. Dokonca sa vážne uvažuje, že by mal mať ústavný charakter. Ako ministerka kultúry som diskutovala s vydavateľmi, ako aj novinárskymi organizáciami o filozofii takéhoto zákona." Ponúka úvod do témy v statuse na sociálnej sieti bývalá ministerka kultúry Ľubica Laššáková.

Reprofoto FB (@Ľubica Laššáková)


"Uvedomujem si citlivosť tejto témy po vražde novinára, ale musím povedať jednu vec. Takýto zákon musí zahrňovať nielen ochranu zdroja, s ktorým novinár pracuje, ale aj zodpovednosť médií prinášať overené fakty, a ich pripravenosť za publikovanú nepravdu niesť dôsledky." Pripomína tvorcom budúcej legislatívy Laššáková.

 

Laššáková odporúča svojmu nástupcovi, aby sa poučil z nedostatkov, ktoré spomalili čerpanie eurofondov
Nový minister kultúry by sa mal poučiť z nedostatkov, ktoré spôsobili spomalenie v čerpaní eurofondov. Pre agentúru SITA to uviedla súčasná ministerka kultúry Ľubica Laššáková (Smer-SD). Ako dodala, jej nasledovníka čakajú mnohé začaté a aj nové... Čítať ďalej
06 | 01 | 2020 | SITA


"Ak chceme budovať rovnocenný vzťah na báze novinár – verejný priestor, musí byť postavený na rovnováhe. Inak riskujeme, že mediálny priestor sa môže premeniť na bojisko pre šírenie účelových a nepravdivých informácii akéhokoľvek druhu, čoho sme v súčasnosti často svedkami na sociálnych sieťach." Zdôrazňuje exministerka kultúry.

"Preto (podľa jej vlastných slov - pozn. red. HD) apelujem na ministerku Milanovú, aby k tejto snahe pristupovala zodpovedne a nešila zákon, navyše ústavný, horúcou ihlou. Na konci dňa totiž nedomyslenými vedľajšími účinkami narobíme viac škody ako úžitku. Niet sa totiž kam ponáhľať."

"Slovensko je dnes považované za najslobodnejšiu z krajín V4. Na mieste je teda otázka: Kam sa teda ponáhľame, pani ministerka?" Pýta sa cez status na sociálnej sieti Ľubica Laššáková a záhadne dodáva: "Ja len dúfam, že tou rýchlosťou nesleduje ani tak verejný, ako svoj vlastný záujem upratať jeden osobný problém pod koberec! To je veľmi vratká cesta a treba sa z nej rýchlo vrátiť!"

"Vláda v pláne obnovy kašle na kultúru," hovorí exministerka Laššáková
Slovensko by malo dostať z Európskej únie šesť miliárd eur na obnovu sektorov, ktoré boli zničené pandémiou. Na oblasť kultúry sa však "akosi neušlo". Čítať ďalej
21 | 01 | 2021 | Ivan Brožík