"Nebudem spolupáchateľom zbytočného zomierania ľudí," hromží koaličný poslanec Kollár
09 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Boj s pandémiou podľa mnohých Slovákov vláda na čele s premiérom Matovičom nezvláda dobre. Vyčíta jej to aj opozícia, ale čo je horšie, pri krokom premiéra sú aj niektorí členovia koalície.


Kriticky sa na kroky premiéra Igora Matoviča v boji s pandémiou koronavírusu pozerá aj primátor Hlohovca Miroslav Kollár, ktorý je aj poslancom Národnej rady za stranu Za ľudí. Ako sám priznal, má problém byť spolupáchateľom keď budú zbytočne zomierať ľudia, píše portál plus7dni.pluska.sk.
Na Slovensku stále testujeme, ale krivka pozitívnych aj úmrtí narastá

Miroslav Kollár je jedným z najväčších kritikov krokov vlády Igora Matoviča, ale aj premiéra samotného, v koalícii. Primátor Hlohovca tvrdí, že manažment krízy zo strany vlády nie je ani  zďaleka ideálny. „Zažívam sklamanie pretože samosprávy zatiaľ dostávajú od našej koalície na frak,“ priznáva Miroslav Kollár, podľa ktorého koalícia zhoršuje legislatívne prostredie pre samosprávy, pričom len vďaka nim na jeseň neskrachovalo celoplošné testovanie. Tých testovaní ale už bolo niekoľko, ba jedno opäť celoplošné, hoci ho premiér nazval skríningom, no krivka úmrtnosti a aj pozitívnych ľudí stále rastie.

„Ak budeme aj naďalej nie úplne kompetentne manažovať pandémiu a budú zbytočne zomierať ľudia, mám problém byť toho „spolupáchateľom“. Veľmi dlho sa snažím hovoriť aby sme počúvali vedcov a odborníkov a robili opatrenia profesionálne. Aj pri testovaní sa ukázalo, že tie časti, ktoré boli na pleciach starostov, zvládli hravo, pri tých častiach, kde potrebovali súčinnosť štátu, bol problém. Úradníci sa snažia, ale zlyháva to na najvyššej úrovni,“ konštatuje primátor Hlohovca.

„Za to, ako to robíme, pôjdeme do pekla!“ kritizuje koalíciu Miroslav Kollár
Včerajšie rokovanie v Národnej rade vyvolalo istú nevôľu aj medzi koaličnými poslancami, ktorí sa nestotožnili s tým, že voliť budú v prítomnosti pozitívnych kolegov, respektíve tých, ktorí sú v karanténe. Čítať ďalej
29 | 12 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.

Premiér sa občas spáva akoby nevedel, ako reálne funguje krajina

Kritiku si od Miroslava Kollára, ako poslanca Národnej rady, vyslúžila vláda aj za zákony, či za ich zmeny, ktoré musia v parlamente poslanci schvaľovať v zrýchlenom konaní. A takých, oproti minulosti, už bolo skutočne veľmi veľa. „Keby si kolegovia vo vláde robili lepšie domáce úlohy, nemuseli by vyvíjať taký časový tlak na parlament. Očakávam, že sa profesionalizuje fungovanie vlády, lebo zvolávať rokovanie vlády, keď nie všetci majú informácie, o čom budú rokovať, asi nebude proces, z ktorého vyjde ten najlepší legislatívny návrh. Sme v čase pandémie, to áno, chápem, že hľadáme rýchle riešenia, ale nedá sa to donekonečna pandémiou ospravedlňovať,“ hnevá Kollára postoj vlády a dodáva: „My tu nebudeme naveky. Naša vláda možno po štyroch rokoch skončí, možno sa jej v nejakej podobe podarí pretrvať osem rokov. Robme však politiku tak, aby sme nestratili právo kritizovať kohokoľvek, kto príde po nás.“

Miroslav Kollár priznal, že by si rád na týždeň vymenil miesto s Igorom Matovičom. Nie preto, aby bol na ten čas premiérom, ale preto, že by sa chcel pozrieť, ako bude ten týždeň primátorovať on. „Som zvedavý, ako by realizoval celoplošné testovanie podľa tých pravidiel, v tých časových rámcoch a za tej spolupráce štátnych orgánov v území, ako si to vymyslel on,“ vraví primátor Hlohovca, ktorého hnevá, že si sami kradnú šancu na budúci dobrý volebný výsledok. „Mnohí naši dnes už bývalí voliči, ktorí sú na nás napálení, nám vravia, že ich nepočúvame. Za najbližšie tri roky sa budeme musieť veľmi snažiť, aby sa k nám títo voliči vrátili,“ dodáva Miroslav Kollár, podľa ktorého sa premiér občas správa tak, ako keby nevedel, ako krajina funguje, akoby bol trochu odtrhnutý od reálneho fungovania tejto krajiny, a pritom má ešte v správaní sa k ľuďom povýšenecký tón.

Blíži sa koniec vlády? Miroslav Kollár (Za ľudí) naznačil, že ak skončí SaS, nebude sama...
Podľa primátora Hlohovca a poslanca parlamentu Miroslava Kollára "Robert Fico len so závisťou pozerá, čo všetko si my dovolíme". Čítať ďalej
15 | 01 | 2021 | Ivan Brožík