Starostke po výbuchu v Bánovciach ostali len oči pre plač. Okrem jej domu sú zničené mnohé v okolí
08 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Len zázrakom sa podarilo zachrániť dôchodcu z ruín rodinného domu v Bánovciach nad Ondavou, v ktorom nastal výbuch. Explózia však poškodila aj okolité domy vrátane toho, ktorý patril starostke Ľudmile Durčákovej, informuje Nový Čas.





Tá zrekonštruovala rodičovský dom iba rok pred výbuchom, ktorý nastal 5. februára. Starostka Ľudmila Durčáková sa práve chystala do práce, keď nastala explózia. „V prvom momente som vôbec nevedela prisúdiť, čo to bolo, mysleli sme, že zemetrasenie. V momente bol všade kúdol prachu, vyhodilo nám okná i lustre,” opisuje hrozivú situáciu prvá dáma obce.

Po tom, ako vyšli pred dom, zbadali už iba riuny zo susedovho domu. Ten však ostal uviaznutý pod nimi. "Mal obrovské šťastie, akýsi plech nad ním držal ochranu,” dodala starostka Bánoviec.

VIDEO: Masívna explózia vo výrobnom závode zatriasla budovami a mala za následok smrť 2 obyvateľov
Masívna explózia vo výrobnom závode v texaskom meste Houston zatriasla blízkymi domovmi, rozbila okná a mala za následok smrť dvoch obyvateľov. Informuje o tom portál The New York Times. Čítať ďalej
24 | 01 | 2020 | Marek Molnár


Dom jej rodičov, ktorý opravovala posledných 13 rokov, dokončila len vlani. Keď ho však zbadala, ostali jej iba oči pre plač. „Tlaková vlna zdvihla celú strechu, rovnako ohla bezpečnostné dvere, ktoré sa už nedajú zatvoriť. Minulý rok v septembri sme dokončili fasádu a teraz môžeme začať znova,” vysvetľuje zarmútene, avšak vedomá si toho, aké šťastie v nešťastí mali. "Hlavné je, že sa nikomu nič vážne nestalo, to je jediné šťastie,” uviedla starostka.

Výbuch, ktorého škoda je vyčíslená na 100 000 eur, však vážne poškodil obydlia aj iným susedom. „Výbuch zasiahol auto mojej mamy. Vnútri máme prepadnuté stropy, kúpeľňa je v dezolátnom stave,” opísal jeden z nich.

Aktuálne: Na Slovensku bolo zemetrasenie so silou 3,2 magnitúdy
O zemetrasení južne od Handlovej informovali Topky, ktorým to potvrdil Kristián Csicsay z Ústavu vied o Zemi SAV. Seizmológovia namerali zemetrasenie o sile 3,2 magnitúdy. Handlová ani okolie neeviduje žiadne škody. Čítať ďalej
28 | 01 | 2021 | Timotej Dudka