Otváranie škôl na východnom Slovensku: Ktoré mestá školy otvoria a v ktorých zostavajú zatvorené?
08 | 02 | 2021 I Timotej Dudka

Otváranie škôl v okresných mestách na severovýchodnom Slovensku sa výrazne líši. Kým Stropkov či Svidník svoje školy otvoria, bardejovské či sabinovské školy zostávajú zatvorené, píše portál Ereport.


Materské a prvý stupeň základných škôl otvára mesto Stropkov. Hovorca mesta však upozornil, že situácia sa môže zmeniť vzhľadom na výsledky testovania. „Situácia sa môže zmeniť, ak by sme zistili nepriaznivé výsledky testovania, respektíve vysokú pozitivitu učiteľov, rodičov a žiakov. Dnes popoludní je však stav taký, že v pondelok školy otvárame,“ uviedol Peter Novák.

Priaznivým epidemiologickým vývojom sa môže pochváliť mesto Svidník. Miestne školy sa tak rozhodli školy otvoriť, uviedla hovorkyňa mesta Kristína Tchirová s tým, že od piatka do nedele nenašli ani jeden pozitívny prípad ochorenia COVID-19, pričom otestovaných bolo až 1750 Svidníčanov.

Situácia v Piešťanoch je zlá. Otvárať školy majú zakázané, o stovku detí sa nemá kto postarať
Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Trnave zakázalo mestu Piešťany otvárať školy od 8. februára kvôli zlej epidemiologickej situácii. Mesto však žiada o vyriešenie problému s otvorením predškolských a školských zariadení pre deti rodičov... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


V Meste Sabinov však situácia vyzerá celkom odlišne. To, či sa sabinovské školy v najbližších dňoch otvoria, zatiaľ nie je známe. „Vzhľadom na informácie z mobilných odberných miest v meste o stúpajúcej miere pozitivity sa prijal záver, že o otvorení škôl sa rozhodne v pondelok, po vyhodnotení výsledkov plošného testovania počas víkendu, s predpokladom ich otvorenia od 9. februára,“ píše radnica na svojej webovej stránke.

Bardejov otvorí materské a prvý stupeň základných škôl najskôr až v utorok. Mesto totiž čaká na stanovisko týkajúce sa britskej mutácii koronavírusu. „V spolupráci s regionálnym úradom verejného zdravotníctva vyhodnocujeme výsledky sobotňajšieho testovania na ochorenie COVID-19, súvisiaceho s návratom do škôl. Čakáme aj na stanovisko týkajúce sa rozsahu výskytu britskej mutácie nového koronavírusu. Tiež zisťujeme záujem rodičov. V pondelok by malo byť známe konečné stanovisko, či školy otvoríme,“ uviedol primátor mesta Boris Hanuščak.

Povinná karanténa po kontakte s nakazeným sa predĺži na 14 dní
Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá platí od pondelka. Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | tasr