Povinná karanténa po kontakte s nakazeným sa predĺži na 14 dní
08 | 02 | 2021 I tasr

Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá platí od pondelka.


"Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou," uviedla hovorkyňa úradu Daša Račková.

Lehota podľa jej slov platí aj v prípade, že výsledok testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. "Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania. Ak sa u nich klinické príznaky prejavia, o termíne ukončenia karantény rozhoduje ošetrujúci lekár," doplnila hovorkyňa ÚVZ SR.

Povinnosť karantény sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, avšak len v prípade, že sa u nich nevyskytnú príznaky ochorenia.

Izolácia osoby pozitívnej na ochorenie alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie, ktorá nebola ku dňu účinnosti vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.

 

Matovič chce od Sulíka vedieť, prečo nie sú nakúpené testy na testovanie detí
Predseda vlády SR Igor Matovič (OĽaNO) v diskusnej relácii televízie TA3 V politike povedal, že sa bude rozprávať s ministrom hospodárstva Richardom Sulíkom (SaS), prečo nie sú nakúpené testy, pri ktorých sa robí výter len z prednej časti nosa.... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Gabriel Matta