Oligarchovi Brhelovi sa údajne v minulosti prepiekla autonehoda, pri ktorej mal byť aj Kaliňák
08 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Jozef Brhel, jeden z najbohatších Slovákov a oligarcha Smeru-SD je síce vo väzbe, na svetlo svet sa ale dostávajú niektoré jeho hriechy z minulosti. Jeden sa týka údajne zamlčanej autonehody.


Jedným zo zamlčaných „problémov“ bohatého podnikateľa Jozefa Brhela siaha až do roku 2003, kedy mal údajne nabúrať do iného účastníka cestnej premávky. Pri nehode mal byť zranený iný vodič, ktorý dnes tvrdí, že udalosť nebola nikdy vyšetrená, píše portál slovensko.hnonline.sk.
Ututlať nehodu pomáhal aj dnes už nebohý uznávaný detský chirurg Cingel

Nehoda sa mala stať na rizikovom úseku Prístavného mosta v Bratislave 15. apríla 2003 okolo 22.00 hodiny. Vodič auta značky Audi prichádzajúci z Petržalky zabudol zastaviť na značke stop a vpálil do ďalšieho účastníka premávky. Náraz vraj prišiel náhle a chvíľu trvalo, kým sa všetci spamätali. Ako prvý vraj začal konať vodič zodpovedný za nehodu. Nezavolal však záchranku či políciu, ale kamarátovi, známemu lekárovi, ktorý vzápätí zobral iniciatívu do vlastných rúk. Vytočil číslo 155 a začal: „Dobrý večer, tu je doktor Cingel z Kliniky detskej chirurgie, tam je RZP dispečing? Mám na vás takú prosbu, môj veľmi dobrý priateľ teraz havaroval na tom, ako je diaľničný príjazd z Petržalky. Nabúral do niekoho a mi volal, či by sme tam nemohli prísť, ale my z detskej chirurgie nemôžeme ísť našou sanitkou na výjazd, viete tam zabezpečiť výjazd, prosím vás?“ pýtal sa 15. apríla 2003 večer operačného strediska muž, ktorý sa predstavil ako doktor Cingel.

V telefonáte, ktorého nahrávku majú Hospodárske noviny k dispozícii, zároveň uviedol, že zavolať nemohol jeho priateľ, lebo je vyplašený. „Prvýkrát sa mu to stalo a nevedel, ako a čo má robiť. Tak mu napadlo, že zavolá mne,“ snažil sa celú záležitosť Cingel vysvetliť s tým, že on sám by bol rád, keby to šlo vyriešiť bez veľkého rozruchu, lebo ten pán je pán Brhel, pán poslanec. Takmer po osemnástich rokoch od tejto udalosti sa zdá, že prianie dnes už zosnulého uznávaného detského chirurga Vladimíra Cingela sa naplnilo. Nehodu vtedajšieho poslanca Jozefa Brhela sa nielenže podarilo utajiť pred verejnosťou, ale podľa všetkého sa ňou nezaoberala ani polícia.

Šok: "Jozef Brhel má psychické problémy, no skončil na COVID oddelení!" prezradil jeho advokát
Obvinený Jozef Brhel po tom, ako ho sudca poslal do väzby neskončil ani za mrežami a ani na psychiatrii, ako sa predpokladalo, ale na COVID oddelení v bratislavskej ružinovskej nemocnici. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.

Pri nehode boli sanitky aj policajti, ba podľa zraneného vodiča aj Kaliňák

Toto tvrdí muž, ktorý mal byť údajne počas havárie zranený. On sám vraj nikdy nebol v tejto veci vypočutý, a keď sa začal o ňu zaujímať, okrem rôznych odkazov, ktoré sa mu dostali, zistil aj to, že polícia nehodu z 15. apríla 2003 vo svojom informačnom systéme neeviduje. „Takúto odpoveď som dostal z Krajského dopravného inšpektorátu v Bratislave v apríli 2012,“ hovorí Ján Švec, ktorý nechápe, ako je to možné.

Spomína si totiž, že na miesto zrážky dorazili minimálne dve hliadky, nehovoriac o záchranke. On sám má k dispozícii správu z nemocnice, v ktorej bol po nehode hospitalizovaný, ako aj z poisťovne, pre ktorú vypĺňal dotazník ako poškodená strana udalosti. Tvrdí tiež, že na mieste bol prítomný aj Robert Kaliňák, ktorý v tom čase pôsobil ako opozičný politik a zastával post predsedu výboru pre obranu a bezpečnosť. „Mal som informáciu, že sa odkiaľsi vracal s pánom Brhelom. Nesedeli však v jednom aute,“ hovorí Ján Švec s tým, že s neskorším oligarchom a údajným mecenášom strany Smer sa snažil osobne skontaktovať, no neúspešne.

„Viete čo? Toto sa ma už niekoľkokrát pýtali. Vraj chodí nejaký muž a tvrdí, že som bol pri akejsi nehode, ale nie je to pravda. Ja som sa na to pýtal aj pána Brhela, ktorý mi vysvetlil, že sa niečo stalo, ale s dotyčným sa vyrovnal, no ten chce od neho zrejme stále niečo vytĺcť,“ povedal pre Hospodárske noviny exminister vnútra Robert Kaliňák. Na otázku, či si vie vysvetliť, prečo polícia nemala uvedenú nehodu zaevidovanú, zareagoval, že možno preto, lebo sa všetko vyriešilo dohodou.

„A navyše, je to už 18 rokov, už to možno aj skartovali,“ skonštatoval stroho Kaliňák. Faktom ale je, že dnes by už polícia informáciami o havárii z roku 2003 skutočne nedisponovala, pretože záznamy o nehodách sa v prípade priestupku archivujú päť rokov, v prípade podozrenia z trestného činu 10 rokov.

Kaliňák, Počiatek, Brhel a SMER-SD
Policajné akcie Búrka, Víchrica, Božie mlyny a Očistec narobili skutočný vietor a viedli k zadržaniu vplyvných ľudí „práva a poriadku“ z čias Ficovej i Pellegriniho vlády. Či budú všetci obvinení aj odsúdení, je zatiaľ otázne. Platí prezumpcia... Čítať ďalej
21 | 11 | 2020 | Natália Sollárová