Maďarsko: Vakcínu Sputnik aplikujú na očkovacích miestach v nemocniciach
08 | 02 | 2021 I tasr

V Maďarsku tento týždeň pokračuje očkovanie najstarších zaregistrovaných občanov proti novému druhu koronavírusu, avšak začne sa už aj vakcinácia zaregistrovaných s chronickými ochoreniami vo veku do 60 rokov.


Ruskú vakcínu Sputnik pri tom použijú na očkovacích miestach zriadených v nemocniciach, informoval v pondelok v Budapešti šéf pracovnej skupiny operačného štábu pre očkovanie a štátny tajomník úradu vlády István György.

Podľa spravodajského servera hirklikk.hu dodal, že v nemocniciach sú lepšie podmienky na chladenie a skladovanie vakcíny Sputnik, preto ju nasadia práve tam. Okrem týchto miest očkujú vo svojich ambulanciách aj obvodní lekári.

V Maďarsku sa začalo očkovať koncom vlaňajšieho decembra vakcínou od Pfizer/BioNTech. Minulú sobotu dorazila aj prvá zásielka vakcín od spoločnosti AstraZeneca a v druhej polovici tohto týždňa sa očakáva aj zásielka vakcín od firmy Moderna. Okrem týchto látok budú v Maďarsku očkovať už aj vakcínou Sputnik, povedal György.

 

Mikrobiologička o vakcinácii: Očkovať sa nenechám, nemusí to fungovať!
Mikrobiologička Soňa Peková sa preslávila svojimi kontroverznými názormi, ktoré od začiatku pandémie koronavírusu nijako výrazne nezmenila. V minulosti tvrdila, že vírus je umelo vytvorený, aby infikoval ľudí, a teraz sa rozhovorila o očkovaní,... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Timotej Dudka


Podľa jeho slov nie je v Maďarsku možné, aby si ľudia vopred vyberali, ktorý druh vakcíny si želajú. Pred zaočkovaním však môžu odmietnuť očkovaciu látku, ktorá je aktuálne k dispozícii.

Vakcínu proti vírusu SARS-CoV-2 dostalo dosiaľ 286 379 osôb, z nich 105 242 už aj druhú dávku. Okrem zdravotníkov očkovali doteraz zamestnancov a obyvateľov domovov dôchodcov a 4. februára začali aplikovať očkovaciu látku zaregistrovaným najstarším občanom.

Doterajší počet nakazených novým koronavírusom dosiahol v Maďarsku už 376 495, pričom nákaza si tam vyžiadala aj 13.090 obetí na životoch. Z ochorenia COVID-19 sa tam zotavilo 279 763 osôb.

 

Juhoafrická republika už odmieta očkovať vakcínou AstraZeneca
Juhoafrická republika (JAR) pozastavila plány na očkovanie svojich zdravotníckych pracovníkov v prvej línii vakcínou od konzorcia AstraZeneca/Oxford po tom, čo klinická štúdia ukázala, že táto vakcína nezabráni miernemu a stredne závažnému priebehu... Čítať ďalej
08 | 02 | 2021 | Imrich Kovačič / TASR