Jarné prázdniny pre všetkých v rovnakom termíne? Kvôli Covidu to navrhuje Únia miest Slovenska
08 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Na Slovensku sa blížia jarné prázdniny, ktoré bývajú rozdelené podľa krajov do troch termínov. Únia miest Slovenska ale žiada, aby sa kvôli zlej pandemickej situácii ich termín zjednotil.


Situácia na Slovensku je kvôli koronavírusu stále zlá a v mnohých mestách či dedinách deti stále do škôl nenastúpili. Aj preto žiada Únia miest Slovenska (ÚMS) ministra školstva Branislava Gröhlinga aby pre všetky kraje jednotil termín jarných školských prázdnin. Únia navrhuje spoločný termín od pondelka 15. februára, informuje portál tvnoviny.sk.
Samosprávy žiadajú Matoviča, aby prehodnotil svoj slovník a nevyhrážal sa kriminálom

Vyhlásenie podporilo 56 členských miest ÚMS, ktoré reprezentujú takmer dva milióny obyvateľov Slovenska. Premiéra Igora Matoviča v ňom zároveň žiada, aby prehodnotil svoj slovník voči samosprávam. „Rozdelenie prázdnin v aktuálnej epidemiologickej situácii nepovažujeme za rozumné, ani za logické,“ uviedla hovorkyňa ÚMS Daniela Piršelová. Únia zároveň verí, že ministerstvo zdravotníctva do 9.2. dokončí povoľovanie vzniku súkromných mobilných odberových miest (MOM) v slovenských mestách a obciach, pretože mnohé samosprávy už nie sú schopné a ani ochotné „brať víkendové pretestovanie obyvateľov naďalej iba na svoje plecia“.

Členské mestá ÚMS požiadali premiéra Matoviča, aby prehodnotil svoj slovník voči samosprávam a nevyhrážal sa „kriminálom“ primátorkám a primátorom, starostkám a starostom. Podobné nedôstojné vyjadrenia nie sú podľa únie hodné predsedu vlády. Únia pripomína, že celý proces doterajšieho celoplošného testovania by vláda nedokázala nikdy zvládnuť bez pomoci a spolupráce samospráv.

Ako otvoriť školy? Dáta bez pátosu navrhujú zjednotiť jarné prázdniny už na budúci týždeň
Dáta bez pátosu najnovšie navrhujú, ako s otváraním škôl, ako a kedy vyhlásiť prázdniny a argumentujú - ako vždy - vecnými a nespolitizovanými číslami. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Ivan Brožík