Sudca Truban o Lučanskom: Nepoznám prípad, že by ten, kto si vo väzbe siahol na život, nezanechal po sebe list na rozlúčku
07 | 02 | 2021 I sefredaktor
Bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu Michal Truban vyjadril pochybnosti o vierohodnosti  oficiálnej verzie okolností tragickej smrti generála Lučanského. "Nielen ja, ale ani moji kolegovia majúci skúsenosti so samovraždami, nepoznajú ani jeden prípad, kedy by obvinený, ktorý si siahol na život, nezanechal po sebe dopis na rozlúčku, prípadne iný prejav odôvodňujúci samovražedné konanie, tak ako v prípade generála Lučanského," uviedol sudca v rozhovore pre portál hlavnespravy.sk

"Poznám dokonale väzenský systém, mám osobné skúsenosti s prípadmi samovrážd osôb umiestnených vo väzbe, z ktorých časť boli samovraždy fiktívne s cieľom dostať sa z väznice do väzenskej nemocnice v Trenčíne, ale aj samovraždy jednak dokonané, a jednak v pokuse.  Ak je pravda to, čo sa uvádza v médiách, že nezanechal po sebe žiadny takýto prejav, tak ma to skutočne zaráža a posilňuje u mňa pochybnosti o tom, či teda skutočne išlo o samovraždu alebo má na jeho smrti podiel niekto iný," zdôraznil bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu

Truban sa domnieva, že zo strany kompetentných neboli uvedené pravdivé skutočnosti týkajúce sa prvého zranenia generála Lučenského z 9. decembra 2020, keď následne boli zverejnené lekárske správy, ktoré svedčia o tom, aké zranenia utrpel a pôvodne zverejnené správy kompetentných orgánov popierali existenciu takých zranení. Rovnako tak, podľa neho,  vznikajú pochybnosti o tom, prečo a za akých okolností bol eskortovaný na ošetrenie do Ružomberka, následne do väzenskej nemocnice v Trenčíne a tiež sú spochybňované pôvodné vyjadrenia, že nešlo o samovraždu. Ak bol generál Lučanský hospitalizovaný na psychiatrii a pod dozorom psychiatrov a psychológa, tak logicky vyvstáva otázka, podčiarkuje sudca,  prečo, keď údajne nemalo ísť o samovraždu.

"Osobne ma zaráža tiež skutočnosť, že niektoré médiá, najmä tie, ktoré sa vydávajú za mienkotvorné, sa snažia verejnosť presviedčať o závere o samovražde, keď takýto záver zatiaľ nebol oficiálne potvrdený relevantnými zisteniami odborníkov a rovnako tak ministerkou spravodlivosti ustanovenej komisie" konštatuje Truban.

Skutočnosť, že výpovede kajúcnikov mnohí označujú za nedôveryhodné, je podľa sudcu spôsobená  najmä  absenciou ďalších dôkazov, ktoré majú výpoveď kajúcnika potvrdzovať. "Ak teda takéto dôkazy tu nie sú, minimálne v čase vznesenia obvinenia osobe, ktorej sa obvinenie vznáša len na základe výpovede kajúcnika, tak áno, takýto stav predstavuje neprípustný zásah do garantovaných práv a slobôd jednotlivcov," zdôrazňuje sudca.

V ostatnej dobe, zdôrazňuje sudca Truban, sa medializujú správy o údajnom prepojení niektorých sudcov s novinármi, prípadne s policajtmi. "Nedá sa nevšimnúť si, že média píšu dobre že nie oslavné ódy iba o sudcoch, ktorý vyhovujú návrhom prokuratúry na vzatie obvinených do väzby, resp. zamietajú žiadosti obvinených o prepustení z väzby. Musím povedať, že aj mne je divné, prečo práve v čase, keď mala sudkyňa Pamela Záleská službu, boli zadržiavané konkrétne exponované osoby v tom príslušnom týždni a následne jej boli predvádzané po podaní návrhu prokurátora na rozhodnutie o väzbe," konštatuje.

"Musím konštatovať, že v súčasnosti dochádza k flagrantnej manipulácii verejnej mienky niektorými médiami, ktoré sprostredkúvajú občianskej spoločnosti ich „pohľad na spravodlivý súdny proces“. V tomto pohľade žiaľ absentuje skúmanie, či k dosahovaniu účelu trestného konania dochádza legálnym, legitímnym spôsobom, ktorý rešpektuje základné ľudské práva a slobody stíhaných osôb," dodáva bývalý predseda Špecializovaného trestného súdu.

Sudca Truban hovorí, že je vecou profesionálnej cti a odvahy konajúceho sudcu pre prípravné konanie, aby nepodliehal mediálnym tlakom, v zmysle ktorých je len také rozhodnutie správne a dobré, pokiaľ je ním rozhodnuté o vzatí obvineného do väzby. "Čítali ste už niekedy článok, v ktorom by bol vyzdvihovaný nejaký sudca ako dobre a spravodlivo rozhodol, pretože nevyhovel návrhu na vzatie do väzby? Ja teda ešte nie," konštatuje.

"Nech si dá každý ruku na srdce a skutočne zodpovie, či rozhodoval slobodne alebo pod tlakom, aby napríklad nebol prepieraný médiami, že rozhodol tak alebo onak, alebo aby dokonca nečelil disciplinárnemu konaniu, tak ako je to v mojom prípade, lebo som si dovolil rozhodnúť inak, ako si predstavovali niektorí jednotlivci, novinári alebo politici," zdôrazňuje Truban.