Matovič tvrdí, že samosprávy na celoplošnom testovaní zarábajú. Primátorom sa vyhráža kriminálom
07 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Len nedávno upozornili samosprávy na to, aké predražené pomôcky im vnucoval štát. Dnes premiér Igor Matovič v diskusnej relácii televízie TA3 V politike tvrdil, že mestá a obce na testovaní zarábajú. Starostom a primátorom odkázal, že ak nebudú poslúchať, hrozí im kriminál.

"Myslím si, že pri päťeurovej náhrade si väčšina samospráv de facto zarobí na tom testovaní, ale im ešte nejaké peniažky zostanú. Áno, v niektorých prípadoch, keď im tam mimoriadne málo ľudí príde, tak vtedy prerobia. Ale vtedy sa treba dohodnúť s vedľajšou obcou, spojiť sa dokopy," vyhlásil Matovič.

Podľa jeho slov starostom a primátorom, ktorí sa rozhodnú nerešpektovať rozhodnutia vlády, môže hroziť "kriminál".

Starosta z Dvorov nad Žitavou Branislav Becík premiérovi odkázal, že sa nenechá zastrašovať. "Igor Matovič by si mal uvedomiť, že kriminál hrozí jemu za jeho ľahostajný a amatérsky prístup, kvôli ktorému máme preplnené nemocnice a tisícky obetí,“ vyhlásil.

V priebehu týždňa samosprávy upozorňovali na to, ako ich štát zdiera. Ochranný overal je možné kúpiť od 6,54 eura, no štát obciam vykázal cenu od 40 do 85 eur. „Ak jeden pár ochranných rukavíc stojí 0,22 eura, nerozumieme, prečo ho štát predáva obciam od 5,61 eura až po 12,24 eura. Kto z nás by si kúpil takéto rukavice? Každý z primátorov a starostov skladal sľub, ktorým sa zaviazal ochraňovať záujmy obce. Nemôžeme teda akceptovať takéto šafárenie zo strany zložiek štátnej správy, ktoré máme platiť z našich rozpočtov,“ konštatuje sa v komuniké samospráv nitrianskeho kraja.

Kšefty pri testovaní. Samosprávy Matovičovi zachránili zadok, ten odmieta platiť 
O preplácaní nákladov samospráv súvisiacich s celoplošným testovaním sa hovorí už niekoľko týždňov. Na začiatku boli veľké sľuby premiéra a prosenie o pomoc. Samosprávy premiérovi testovanie doslova zachránili. Keď prišiel čas preplácania, premiér... Čítať ďalej
25 | 11 | 2020 | Petra Demková


„V miestnej samospráve strážime, obstarávame a poctivo vykazujeme každý cent, aby sme neporušili finančnú disciplínu a rozpočtovú zodpovednosť. Šokujúcim zistením bol pre nás fakt, že osobné ochranné pracovné pomôcky, ktoré obce dokážu nakúpiť na trhu, nám štát síce môže dodať, ale často za 50 až 100-násobnú cenu,“ informovali samosprávy Nitrianskeho regionálneho združenia ZMOS.

Už v priebehu týždňa upozorňovali zástupcovia samospráv aj na to, že na testovaní prerábajú a štát im odmieta platiť.  „Igor Matovič sa vyjadril o nás, zástupcoch samospráv, že sme si na testovaní robili kšefty, lebo niekde dokázali urobiť testy aj za 60 centov na kus. U nás sme otestovali 10 tisíc ľudí za 23500 eur, čo je takmer štvornásobne vyššia cena. Len dohodárom sme vyplatili 7 tisíc eur, čo robí 70 centov za test. Keďže armáda avizovala problémy s výbavou, niečo sme si objednali, niečo sme dostali sponzorsky, čo sme však do nákladov, prirodzene, nedali. Každopádne sme na ochranu minuli cca 9 tisíc eur, čo robí 90 centov na test,“ povedal primátor Galanty Peter Paška.

Škandál: Štát nám predával stonásobne predražené pomôcky, tvrdia obce v okrese Nitra
Obce v nitrianskom okrese kritizujú štát za to, že ich núti k nehospodárnosti, keď im predáva až stonásobne predražené ochranné pomôcky na testovanie občanov na ochorenie Covid-19. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik, TASR