Kšefty pri testovaní. Samosprávy Matovičovi zachránili zadok, ten odmieta platiť 
25 | 11 | 2020 I Petra Demková

O preplácaní nákladov samospráv súvisiacich s celoplošným testovaním sa hovorí už niekoľko týždňov. Na začiatku boli veľké sľuby premiéra a prosenie o pomoc. Samosprávy premiérovi testovanie doslova zachránili. Keď prišiel čas preplácania, premiér hovorí o kšeftovaní a preplácať sa zdráha.  


K problému sa vyjadril aj Peter Paška, primátor mesta Galanta. Snaží sa Igorovi Matovičovi vysvetliť, prečo v každom meste môže cena na jedného otestovaného vychádzať inak. „Včera sa premiér Igor Matovič vyjadril o nás, zástupcoch samospráv, že sme si na testovaní robili kšefty, lebo niekde dokázali urobiť testy aj za 60 centov na kus. U nás sme otestovali 10 tisíc ľudí za 23500 eur, čo je takmer štvornásobne vyššia cena. Len dohodárom sme vyplatili 7 tisíc eur, čo robí 70 centov za test. Keďže armáda avizovala problémy s výbavou, niečo sme si objednali, niečo sme dostali sponzorsky, čo sme však do nákladov, prirodzene, nedali. Každopádne sme na ochranu minuli cca 9 tisíc eur, čo robí 90 centov na test,“ informuje.

Matovič chce do Vianoc urobiť ďalších osem miliónov testov!
Premiér je testovaním zrejme dokonale posadnutý, pretože kade chodí nič iné nespomína. A jeho množstvá testov sa neustále zvyšujú. Odporcov plošného testovania vôbec neberie do úvahy a kto sa mu postaví čo i len myšlienkovo na odpor, ihneď je... Čítať ďalej
24 | 11 | 2020 | Jozef Uhlárik ml.


Niektoré samosprávy si vypomohli známosťami a zohnali si príslušenstvo na testovanie lacnejšie ako by to vyšlo pri objednávaní cez vládu. „Keďže sa všetko naháňalo na celom Slovensku na poslednú chvíľu - kvôli organizácii, aká bola, premiérov poradca Ján Marosz hromadne rozposlal, predpokladám, že v snahe pomôcť, komerčnú ponuku na prenájom stanov. My sme ich potrebovali 10, takže by nás to vyšlo 7200 eur s DPH, čo je 72 centov na test. Takže sme si potvrdili, že sme si dobre objednali väčšie a lacnejšie stany u kamaráta Gejzu, za 1344 eur, čím sme štátu, alebo nám (keď nám to nepreplatia) ušetrili 80%,“ vysvetľuje primátor.

Výsledkom testovania v Galante bolo nakoniec 31 pozitívnych testov, čo robí 758 eur na test. Primátor upozorňuje, že na decembrových testovaniach nebude schopný zabezpečiť toľko testovacích miest, ako predtým. „...vieme zabezpečiť v interiéri len deväť odberových miest, jedno - na sídlisku Sever - by sme museli riešiť asi vo vykurovanom stane, keďže testy, ktoré sa majú naďalej používať, sú citlivé na chlad. A nemám tiež, ako zodpovedný hospodár, záujem "odpáliť" dvojnásobným 15 hodinovým testovaním na čerstvom decembrovom vzduchu polovicu nemocnice a administratívy mesta,“ upozorňuje P. Paška.

K problému už zaujalo stanovisko aj Združenie miest a obcí Slovenska. V ňom sa uvádza, že predseda ZMOS-u, Branislav Tréger sa v súvislosti s doterajším nepreplatením výdavkov samospráv za testovanie obrátil na poslancov parlamentu z vládnej koalície, ktorí súčasne pôsobia v pozícii štatutárnych predstaviteľov miest a obcí. „Mestá a obce v rámci svojich limitovaných možností poskytli maximálnu súčinnosť a proaktívne participovali na každom kole testovania. Či už sa jednalo o regionálne testovanie, alebo celoplošné. Prístup samospráv bol ústretový a zodpovedný. Pomohli tak naplniť uznesenie vlády SR č. 665 zo dňa 18. októbra 2020, ktoré v ukladacej časti: určuje starostom obcí a primátorom miest plniť na svojom území úlohy vyžadované orgánmi štátnej správy v súvislosti s prípravou a vykonaním celoštátneho testovania obyvateľstva na území Slovenskej republiky na prítomnosť ochorenia COVID-19 v čase núdzového stavu do 30. novembra 2020. Práve preto vidíme skôr priestor na refundáciu všetkých oprávnených výdavkov a nie na polemiku,“ píše sa v stanovisku.

Hlas vyzýva premiéra na zrušenie ďalšieho kola celoplošného testovania
Mimoparlamentná strana Hlas-SD vyzýva premiéra Igora Matoviča, aby zrušil ďalšie kolo celoplošného testovania. Takéto testovanie považuje za nezodpovedné voči ľuďom, samosprávam aj zdravotníkom. V pondelok to na tlačovej konferencii povedal... Čítať ďalej
23 | 11 | 2020 | tasr