Kronen Zeitung: Alarmujúce čísla na Slovensku a v Česku
07 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsko predĺžilo hraničné kontroly s Českom a Slovenskom, ktoré zaviedlo pred mesiacom. Mali by ďalej platiť do 27. februára, ako vyplýva zo zverejneného nariadenia rakúskeho ministerstva zdravotníctva . Ako uvádzajú rakúske noviny Kronen Zeitung, čísla infikovaných koronavírusom na Slovensku a v Česku sú stále znepokojivo vysoké a vyvolávajú obavy.


Napriek týždňom lockdownu a takmer úplnému zatvorenou hraníc zaznamenáva najmä Česko stále viac nových infekcií koronavírusom. V Európskej únii je s 897 novými prípadmi koronavírusu na 100 000 obyvateľov za posledných 14 dní krajinou s tretím najvyšším počtom nových infekcií v rámci únie. Iba v Španielsku a Portugalsku je viac nových prípadov v pomere  k počtu obyvateľov. Mimoriadne napätá je situácia v regióne okolo Karlových Varov. Od 30. januára majú cudzinci povolený vstup do krajiny, iba ak pracujú, alebo študujú v Českej republike, alebo ak ide o cestu „z nevyhnutných dôvodov“.


Slovensko zmierňuje opatrenia od pondelka


Podľa zdravotníckej agentúry EÚ ECDC je za posledných 14 dní na Slovensku v súčasnosti 486 nových infekcií na 100 000 obyvateľov. Pre porovnanie: V Rakúsku bolo v rovnakom období 224 nových infekcií na 100 000 obyvateľov. Rovnako ako v Rakúsku aj na Slovensku platí lockdown, a to až do 7. februára. Školy a škôlky by sa mali v pondelok postupne znovu začať otvárať. V januári sa na Slovensku opätovne uskutočnilo hromadné testovanie na koronavírus, ktoré bolo prakticky povinné a nie sú nespochybniteľné.


Testovanie a registrácia aj pre pendlerov


Pre cestujúcich z Českej republiky a Slovenska do Rakúska platí rovnako ako pre všetky susedné krajiny Rakúska  povinné testovanie, karanténa a registrácia. Všetci, ktorí vstupujú do krajiny, sa musia vopred zaregistrovať, mať pri sebe negatívny výsledok antigénového testu, alebo PCR a po príchode okamžite idú do desaťdňovej karantény. Testovanie je možné od piateho dňa. Aj pendleri, pre ktorých platili predtým výnimky, sa budú musieť od budúceho týždňa nechať pravidelne testovať  a registrovať sa online raz týždenne. Tisíce ľudí pravidelne prechádzajú za prácou cez hranice do Rakúska. Mnoho z nich pracuje v dôležitých odvetviach, ako je napríklad v zdravotníctve, uzatvárajú noviny Kronen Zeitung