ORF: „Blázni a poloblázni“ v slovenskej vláde
07 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Rakúsky portál orf.at informuje, že starosta 5-tisícovej obce Dvory nad Žitavou  sa svojím videom na Facebooku postaral o poriadny rozruch. Kritizuje v ňom totiž úplne nezmyselnú koronavírusovú politiku bláznov a polobláznov vo vláde, a v mene svojej obce jej vypovedal poslušnosť.


Slovensko chce od pondelka spustiť postupné otváranie škôl a škôlok. Zmierňovanie sa má podľa vlády v Bratislave týkať spočiatku len prvého až štvrtého ročníka základných škôl  a posledného ročníka stredných škôl. ORF upozorňuje, že predpokladom na vstup do školského zariadenia je pre mladších žiakov negatívny test ich rodičov na koronavírus nie starší ako sedem dní, a pre starších žiakov vlastný negatívny test.


ORF uvádza, že žiaci nad desať rokov by mali naďalej pokračovať v dištančnom štúdiu, hoci od októbra reálne svojich učiteľov ešte vlastne ani nevideli. Od polovice decembra boli školy a škôlky zavreté úplne. Rakúsky portál tiež pripomína, že od začiatku nového roka platí na celom Slovensku prísny zákaz vychádzania, ktorý sa čiastočne ešte viac sprísňuje, zatiaľ čo členovia slovenskej vlády schvaľovali čoraz viac výnimiek.


„Blázni a poloblázni“ vo vláde


Podľa ORF starostovia bratislavských mestských častí varovali, že kvôli nedostatočným testovacím kapacitám sa nebude môcť garantovať plánované otvorenie všetkých škôl. V samosprávach rastie nevôľa, pretože množstvo testov na koronavírus spočinulo zväčša na ich pleciach. Už celé mesiace sa v nich uskutočňujú  stále nové a nové kolá plošného hromadného testovania, ktoré nariaďuje slovenská vláda.


ORF na svojom portáli upozorňuje, že Slovenská lekárska komora kritizovala už predtým od októbra opakované hromadné testovanie na koronavírus všetkých obyvateľov nad desať rokov a označila ho za plytvanie zdrojmi slovenského zdravotníckeho systému stojaceho na pokraji kolapsu, uzatvára orf.at.