Minister Krajčí: Prvými dávkami od AstraZeneca sa budú očkovať učitelia
06 | 02 | 2021 I sefredaktor
Prvými dávkami vakcín od AstraZeneca, ktoré majú prísť budúci týždeň na Slovensko, sa budú očkovať prioritne učitelia. Pôjde najmä o tých, ktorí vyučujú prezenčne, informuje TASR.

Po piatkovom rokovaní vlády o tom informoval minister zdravotníctva Marek Krajčí (OĽANO) s tým, že takto zmenil očkovaciu stratégiu.

"Myslíme si, že je správne, že učitelia budú uprednostnení pred kritickou infraštruktúrou a budú sa očkovať tí, ktorí budú zabezpečovať prezenčnú výuku na školách. Budeme sa snažiť, aby sa k vakcíne dostali čo najrýchlejšie," povedal minister zdravotníctva Marek Krajčí.

Minister školstva, vedy, výskumu a športu Branislav Gröhling (SaS) uviedol, že vakcíny, ktoré prídu v pondelok (8. 2.), budú určené učiteľom a zamestnancom, ktorí učia prezenčne v materských školách a základných školách. Zároveň dodal, že štátne hmotné rezervy poskytnú 100.000 respirátorov a 21.000 štítov. "Budeme ich na školy distribuovať v priebehu nasledujúceho týždňa," dodal.

Učiteľská obec, ale aj rôzne organizácie z oblasti školstva či niektorí politici volali po prioritnom očkovaní učiteľov. Zdôvodňovali to najmä obavami z toho, že sa učitelia vrátia do škôl a budú v priamom a úzkom kontakte so školákmi, čím sa vystavia vysokému riziku nákazy ochorením COVID-19.