Úrad verejného zdravotníctva: Zamestanci škôl potrebujú test od pondelka, ostatní od 10. či 15. februára
06 | 02 | 2021 I sefredaktor
HLAVNÝ DENNíK prináša prehľad zmien v protiepidemických nariadeniach tak, ako ju v piatok 6.februára určil Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR a informovala TASR.

Povinná karanténa po kontakte s nakazeným sa predĺži na 14 dní

Povinná karanténa sa v prípade úzkeho kontaktu s osobou pozitívne testovanou na ochorenie COVID-19 na Slovensku predĺži z desať na 14 dní. Vyplýva to z novej vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR, ktorá bude účinná od pondelka 8. februára,

Štrnásťdňová izolácia s RT-PCR testovaním najskôr na ôsmy deň sa bude uplatňovať aj v prípade úzkych kontaktov pozitívne testovaných osôb. Štrnásť dní sa začína počítať od posledného kontaktu s pozitívnou osobou. Lehota platí aj v prípade, že výsledok testu je negatívny, a to z dôvodu, že sa u osôb ešte môžu prejaviť klinické príznaky. "Štrnásťdňovú izoláciu je potrebné dodržať aj v prípade, že osoby sú bezpríznakové a bez testovania.

Povinnosť karantény sa nebude vzťahovať na osoby, ktoré v ostatných troch mesiacoch prekonali ochorenie COVID-19, avšak len v prípade, že sa u nich nevyskytnú príznaky ochorenia. Izolácia osoby pozitívnej na ochorenie alebo karanténa osoby po úzkom kontakte s osobou pozitívnou na ochorenie, ktorá nebola ku dňu účinnosti vyhlášky ukončená, sa ukončuje podľa doterajších predpisov.

Od 8. februára sa môžu otvoriť záhradkárstva či opravovne šatstva

Od pondelka 8. februára sa môžu otvoriť záhradkárstva či opravovne šatstva za prísnych protiepidemických opatrení, ktoré sú stanovené pre prevádzky.

V prípade povolených športových podujatí, ktoré trvajú viac ako štyri dni, sa ustanovujú podmienky takzvanej bubliny, ktorú treba dodržiavať. Všetci účastníci vrátane osôb zabezpečujúcich priebeh podujatia (nie je povolená účasť obecenstva), musia mať pri nástupe negatívny výsledok RT-PCR testu nie starší ako 24 hodín. Hygienici tiež stanovili, že opustiť priestor počas konania podujatia bude možné iba vtedy, ak budú mať účastníci negatívny výsledok RT-PCR testu alebo antigénového testu nie starší ako 12 hodín.

ÚVZ upozorňuje, že počas podujatia sa nikto z takzvanej bubliny nesmie dostať do kontaktu s osobami mimo nej a takéto podujatie treba nahlásiť najmenej 24 hodín pred jeho začiatkom miestne príslušnému regionálnemu úradu verejného zdravotníctva. "Regionálny úrad môže na základe epidemiologickej situácie nariadiť aj ďalšie, prísnejšie opatrenia pre takéto podujatie. Zároveň bude povolená aj činnosť prevádzok, ktoré poskytujú služby s cieľom zabezpečenia týchto podujatí. Prevádzky môžu poskytovať služby výhradne pre tieto podujatia, nie pre širokú verejnosť. Ide napríklad o štadión, halu alebo plaváreň.

Karanténa po príchode z rizikových krajín sa od pondelka predĺži

Po príchode z rizikových krajín bude od pondelka 8. februára od 6.00 h po novom nutné absolvovať nie desaťdňovú, ale štrnásťdňovú izoláciu. Osoba bude po novom testovaná RT-PCR metódou nie na piaty, ale na ôsmy deň po príchode.

Od pondelka bude platiť, že osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili výlučne krajiny Európskej únie, Island, Nórsko, Lichtenštajnsko a Švajčiarsko a nepreukážu sa negatívnym RT-PCR testom vykonaným mimo územia SR nie starším ako 72 hodín, musia ísť do domácej izolácie. V prípade Česka a Rakúska môže ísť aj o negatívny antigénový test nie starší ako 72 hodín.

V praxi to bude vyzerať tak, že osoba bude najskôr na ôsmy deň testovaná, v prípade získania negatívneho výsledku testu sa jej izolácia skončí. V prípade, že sa osoba na testovaní nezúčastnila a má bezpríznakový priebeh izolácie, tá sa jej končí po 14 dňoch. Deti do desať rokov nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti.

Osoby, ktoré v posledných 14 dňoch navštívili iné krajiny, musia ísť do domácej izolácie a najskôr na ôsmy deň podstúpiť testovanie RT-PCR metódou. Osoby ukončia izoláciu iba získaním negatívneho výsledku testu. Nie je možné ju ukončiť bez testovania a ani jej predísť predložením negatívneho výsledku testu na ochorenie COVID-19. Deti do desať rokov nemusia byť otestované, izolácia im skončí zároveň s ostatnými členmi spoločnej domácnosti. Vo všetkých prípadoch sa osoby prichádzajúce na Slovensko musia najneskôr bezprostredne pri vstupe na Slovensko zaregistrovať na webe http://korona.gov.sk/ehranica.

Zamestanci škôl potrebujú test od pondelka, ostatní od 10. či 15. februára

Zamestnanci škôl a školských zariadení budú potrebovať negatívny test na ochorenie COVID-19, nie starší ako sedem dní od pondelka (8. 2.). Ostatní zamestnanci v závislosti od stupňa varovania v danom okrese od 10. alebo 15. februára.

Zamestnanci v okresoch so stupňom varovania III a IV podľa COVID automatu sa pri vstupe do priestorov zamestnávateľa budú musieť od 10. februára preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako sedem dní. Zamestnanci v okresoch stupňa varovania II podľa COVID automatu sa pri vstupe do priestorov zamestnávateľa budú musieť preukázať negatívnym výsledkom RT-PCR alebo antigénového testu na ochorenie COVID-19 nie starším ako 14 dní. V prípade okresov so stupňom varovania I postačí test nie starší ako 21 dní. V oboch prípadoch treba test od 15. februára.

Ostatné výnimky, napríklad zo zdravotných dôvodov, veku alebo v závislosti od určitej životnej situácie ostávajú totožné s predchádzajúcou vyhláškou. Prevádzkami sa na účel tejto vyhlášky rozumejú všetky verejné aj súkromné budovy a objekty, vrátane budov orgánov verejnej moci, prevádzkované za komerčným aj nekomerčným účelom, okrem domov, bytov a iných priestorov slúžiacich na bývanie.

Prevádzkovatelia zariadení a zamestnávatelia sú povinní na všetky vstupy viditeľne umiestniť oznam o zákaze vstupu a výnimkách zo zákazu vstupu podľa tejto vyhlášky. Prevádzkovateľ zariadení je oprávnený požadovať predloženie dokladu o negatívnom teste, respektíve doklad o výnimke. Rovnako je oprávnený do týchto dokladov nahliadnuť.