Kabriolet Tesla lieta vo vesmíre už tri roky
06 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Pred tromi rokmi vypustil SpaceX do vesmíru elektrický Roadster Tesla.  Nikto presne  nevie, ako kabriolet Elona Muska vyzerá dnes, alebo či vôbec ešte existuje, píše nemecký portál t-online.de.


Elektrický automobil  Tesla, ktorý bol vypustený do vesmíru vo februári 2018 a „najazdil“ tam zhruba 2,4 miliardy kilometrov, slávi svoje tretie výročie. Tesla, alebo to, čo z nej zostalo, sa momentálne na svojej obežnej dráhe razantne približuje k Zemi rýchlosťou 33 kilometrov za sekundu. Informácie sú zo súkromnej, často citovanej webovej stránky whereisroadster.com", ktorá nepretržite sleduje trasu automobilu. Ten bol vypustený do vesmíru 6. februára 2018.


Existuje ešte vôbec?


Web však nepovie nič o tom, či Roadster, ktorý Elon Musk vypustil do vesmíru, skutočne ešte existuje. Automobil je totiž vystavený extrémnemu žiareniu, a tak organické látky ako koža, guma, látka a farba už zrejme dávno patria minulosti. Zo starého športového automobilu Elona Muska zostal pravdepodobne už len hliníkový rám.


 V pozadí Tesly vo vesmíre bola PR akcia Muska, ktorý šéfuje nielen automobilke, ale vlastní aj súkromnú vesmírnu spoločnosť SpaceX.


Pri skúšobnom lete rakety „Falcon Heavy“ Muskov elektrický športový automobil poslúžil ako užitočná záťaž. Na sedadle vodiča bola figurína „Starman“, pomenovaná podľa piesne Davida Bowieho. Zvukový systém vozidla bol nastavený tak, aby nepretržite prehrával Bowieho pieseň „Space Oddity“, uzatvára nemecký portál t-online.de.“