Advokát Erdős: Mediálny lynč urobil z Moniky Jankovskej ľudskú trosku
06 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Advokát bývalej štátnej tajomníčky Peter Erdős poskytol rozsiahly rozhovor portálu Pluska o stave Moniky Jankovskej a o tom, aký negatívny vplyv majú úniky jej výpovedí do médií. Z jeho klientky je podľa advokáta momentálne ľudská troska.

Monika Jankovská sa len pred niekoľkými dňami pokúsila vo väzbe o samovraždu liekmi. Na otázku, ako je na tom v súčasnosti jeho klientka, advokát Erdős odpovedal, že zle.

"Mal som možnosť ju v utorok vidieť. Pohľad na ňu bol naozaj zlý, pretože bolo vidieť, že momentálne je to ľudská troska. Aj preto, ako prebieha celé trestné konanie, keďže sa rozhodla priznať a spolupracuje aj s políciou na odhaľovaní inej trestnej činnosti, jednoducho je to zlomený človek. Nevidí žiadnu nádej, že sa to môže niekde pohnúť akýmkoľvek smerom," konštatoval advokát.

Podľa Erdősa jeho klientka vníma, ako jej trestnú vec ovplyvňujú médiá, ako jej niektorí novinári odkazujú, že jej priznania nie sú dostatočné a že v jej veci nedochádza ani napriek tomu, že sa rozhodla spolupracovať s políciou, k žiadnemu posunu. "Monika Jankovská upadla do zúfalstva," konštatoval advokát v rozhovore pre Plusku.

Harabin: Kaliňák a Čižnár majú najväčšiu zásluhu na zvolení Lipšica za špeciálneho prokurátora
Bývalý predseda Najvyššieho súdu SR a exminister spravodlivosti Štefan Harabin v blogu píše, že bývalý generálny prokurátor Jaromír Čižnár a exminister vnútra Robert Kaliňák sa nečinnosťou zaslúžili o zvolenie Daniela Lipšica za špeciálneho... Čítať ďalej
06 | 02 | 2021 | Petra Demková


Povedal, že síce nemôže komentovať obsah jej svedeckej výpovede, no zároveň kritizoval, že zápisnica unikla do médií. Erdős pripomenul, že Jankovskej výpoveď bola zverejnená doslova niekoľko hodín po jej uskutočnení.

"Zvažovala nasledujúci deň, či bude ďalej vypovedať, pretože ako má byť zabezpečené nezávislé vyšetrovanie, keď sa takáto údajná výpoveď objaví vo všeobecne dostupnom priestore? Veď už ju všetci komentovali v ten večer. No vzhľadom na to, že sa rozhodla priznať, chcela výpoveď nasledujúci deň dokončiť. Napriek úniku. Chcem tým naznačiť, že to neustále komentovanie – aj médiami – jej osoby mohlo spôsobiť, že niekto si dovolí povedať, že toto nie je priznanie? To predsa môžu hodnotiť len orgány činné v trestnom konaní. Ale aj tie musia byť schopné posúdiť, čo je pravda a čo nie," vyhlásil Erdős.

Taraba Krajčímu: Hráte sa, že komunikujete s Duchom Svätým. Stačí ak začnete komunikovať ako človek.
06 | 02 | 2021 | sefredaktor


Advokát odmieta tvrdenia, že priznania Jankovskej sú nedostatočné a že niekoho kryje. "Opísala aj svoju činnosť a dokonca sa vyjadrila ku komunikácii, ktorá tiež unikla a bola s ňou konfrontovaná. Nie je teda možné hovoriť, že vypovedá len selektívne a k určitým veciam alebo sa úmyselne a účelovo nevyjadruje k nejakým veciam, pretože by to bolo v jej neprospech," argumentuje v rozhovore pre Plusku Erdős.

Jankovskej právnik ostro kritizuje mediálne a politické vyjadrenia ohľadom výpovedí svojej klientky. Upozorňuje na to, že takýmto spôsobom sa môže niekto usilovať od bývalej štátnej tajomníčky vylákať nepravdivé priznanie alebo krivé obvinenie.

"Možno jej výpoveď nekorešponduje s tým, čo je uvedené v uznesení o vznesení obvinenia. Ale to nie je Sväté písmo. Tak sa má priznať k niečomu, čo neurobila? A má to byť také priznanie, aby sedelo s tým, čo je napísané v uznesení? Ani tie dôkazy, na ktoré poukazuje pani prokurátorka, nie sú niečo sväté," varuje Erdős.

Procházka o očkovaní: Koľko hrobov dá Matovič vykopať Krajčímu?
06 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová