Vedci objavili baktériu spôsobujúcu záhadné úmrtia šimpanzov. Sú v ohrození aj ľudia?
05 | 02 | 2021 I Marek Molnár

Vedci si nevedia vysvetliť desiatky záhadných úmrtí vo vzdialenej svätyni šimpanzov v Sierra Leone, ktoré trvajú viac ako desať rokov, pričom tvrdia, že mohli by znamenať novú generáciu zoonotických chorôb, ktoré by sa mohli preniesť na človeka, informuje portál RT.


Od roku 2005 až 56 kriticky ohrozených šimpanzov zomrelo vo svätyni Tacugama v Sierra Leone po náhlom záchvate, extrémnom nadúvaní čriev, zvracaní a hnačkách. Nepomohla žiadna veterinárna opatera.

Po piatich rokoch výskumu vedci dospeli k záveru, že identifikovali vinníka „epizootického neurologického a gastroenterického syndrómu“ (ENGS) - novoobjavenú baktériu Sarcina troglodytae. Baktéria z rodu Sarcina je  známa tým, že sa môže preniesť aj na človeka a spôsobuje nesmierne bolestivú smrť.

Vdova po teroristovi z London Bridge dostala 15 000 libier, zatiaľ čo rodiny obetí nič
Vdova po vodcovi teroristického útoku na moste London Bridge získala za právnu pomoc odmenu vo výške viac ako 15 000 libier, zatiaľ čo rodinám obetí boli odopreté verejné prostriedky, informuje portál The Mirror. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár


To nie je prekvapujúce, pretože ľudia a šimpanzi majú spoločných až 98,8 percent kolektívnej genetickej výbavy, čo znamená, že hrozba skoku medzi druhmi je jasná. V minulosti to boli napríklad ebola a HIV, ktoré uskutočnili tento „zoonotický“ skok z primátov na človeka.

"Existuje len veľmi málo patogénov, ktoré infikujú šimpanzy bez toho, aby infikovali človeka, a len veľmi málo patogénov, ktoré infikujú ľudí bez toho, aby infikovali šimpanzy," uviedol doktor Tony Goldberg, profesor epidemiológie na Wisconsinskej univerzite v Madisone, ktorý je spoluautorom štúdie.

Našťastie táto baktéria nie je nákazlivá, a preto je nepravdepodobné, že v blízkej budúcnosti spôsobí pandémiu, aj keď vedci varujú, že je potrebné dôkladné sledovanie a štúdie, pretože kontrola zoonotických chorôb je zásadná pre prevenciu budúcich katastrof.

81 členov swingers párty dostalo pokutu za orgie počas pandémie
V počte je sila, avšak v tomto prípade to neplatí. 81 nadržaných (a zadržaných) účastníkov swingers párty vo francúzskej obci Collégien, ktorá sa nachádza 32 kilometrov od Paríža, dostalo mastnú pokutu. Na orgie sa totiž vrhli v čase zákazu... Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Marek Molnár