Schvaľovanie vakcíny „Sputnik V“ bez geopolitického tabu
05 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová 

Rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP) sa zasadzuje za to, aby pri schvaľovaní vakcín neexistovalo „geopolitické tabu“.  Ako vyhlásil, „Európska lieková agentúra by samozrejme mala preskúmať schválenie aj čínskych, alebo ruských vakcín, ak by bola podaná taká žiadosť,“ – píše rakúsky Kronen Zeitung.


V boji proti pandémii je dôležitá každá ďalšia očkovacia látka, ktorá je účinná a schválená,“ - uviedol rakúsky spolkový kancelár Sebastian Kurz (ÖVP). Úspechy spoločností Biontech/Pfizer a Moderna pri vývoji vakcín sú rovnako dôležité ako úspechy spoločnosti AstraZeneca, alebo ruských či čínskych výrobcov. „Túto pandémiu sa nám podarí poraziť iba medzinárodnou spoluprácou,“ - zdôraznil Kurz.


Von der Leyenová je otvorená schváleniu vakcíny „Sputnik V“


Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová  už v utorok vyjadrila svoj otvorený postoj, pokiaľ ide o možné schváleniu ruskej  vakcíny proti koronavírusu v Európskej únii. Ak by ruskí, rovnako ako aj čínski výrobcovia preukázali transparentnosť a zverejnili „všetky údaje“ o svojich vakcínach, mohli by pravdepodobne získať povolenie, uviedla von der Leyenová.


Účinnosť viac ako 90 percent


Štúdia zverejnená v utorok ukázala, že „Sputnik V“ má vyše 90-percentnú účinnosť.  Podľa výsledkov výskumov publikovaných v britskom časopise „The Lancet“ vakcína ochránila 91,6 percenta dobrovoľníkov pred symptomatickou chorobou COVID-19 v tretej a poslednej fáze klinických štúdií. Podľa autorov vakcínu účastníci štúdie znášali dobre.


Rusko už v decembri začalo s očkovaním rizikových skupín vakcínou „Sputnik V“ a v januári odštartovalo rozsiahlu očkovaciu kampaň. Vakcínu vyvinulo Výskumné centrum Gamaleja a meno dostala po sovietskom satelite. Schválená bola  v Rusku v auguste ešte pred dokončením záverečných štúdií. Takýto postup rozpútal ostrú kritiku v zahraničí, dodáva Kronen Zeitung.