Primátor Ferenčák o otváraní škôl v podaní Matoviča: Nehoráznosť, absurdnosť a politická zbabelosť
05 | 02 | 2021 I Petra Demková

Primátor Kežmarku a poslanec Hlasu Ján Ferenčák  má plné zuby chaosu, ktorý sa šíri z úradu vlády. Jeho mesto už bolo pripravené na Covid Automat, no premiér Igor Matovič do všetkého znovu vniesol chaos, píše v statuse na Facebooku.


„Zvolal som na piatok krízový štáb, aby sme pripravili všetko preto, aby sme mohli celý proces spustiť. Neprešlo však ani 24 hodín a zase je všetko inak. Na vláde pokračuje chaos a neporiadok a predseda vlády sa zase ako vždy zbavuje zodpovednosti. A samospráva sa ocitla pod tlakom z dvoch strán. Rodičov na jednej strane a vlády na strane druhej. Matovič totiž oznámil, že nechce otvárať školy, škôlky a nechce sa zapájať do koaličných rokovaní o tom, aké opatrenia proti koronavírusu budú platiť od pondelka na Slovensku,“ popisuje dianie Ferenčák.


Šutaj Eštok Matovičovi: Taký neschopný premiér, ako ste vy, nebol žiadny váš predchodca
Popularita premiéra Matoviča klesá zo dňa na deň a stále častejšie mu to pripomínajú aj opoziční politici. Poslanec Hlasu Matúš Šutaj Eštok vo videu na sociálnej sieti povedal, že je najhorším premiérom v histórii Slovenska. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik


„V stredu sme sa dozvedeli, že začína platiť Covid Automat a deti sa majú vrátiť do škôl. Z vašich reakcií a ohlasov rodičov som vycítil, že túto myšlienku podporujete. Určite si pamätáte, že som bol jeden z tých primátorov, ktorý ponúkol riešenie pre otvorenie škôl, ale vláda to odmietla. Spočiatku som rozhodnutie vlády podporoval, pretože sa konečne vytvoria možnosti, aby učitelia mohli začať učiť a deti dobehnú zmeškané učivo,“ píše primátor.

„Kým verejnosť, samosprávy, podniky a živnostníci čakajú na definitívnu verziu nového režimu v čase pandémie, premiér v Rádiu Expres odkázal, že dohodovanie podmienok v koalícii bude sledovať z úzadia. Ministri to podľa neho musia uzavrieť ešte vo štvrtok, ale on necháva na nich, akú to bude mať podobu. Nehoráznosť, absurdnosť a doslova politická zbabelosť. Bez ohľadu, čo sa deje za chaos na vláde, dnes sa uskutočnilo virtuálne zasadnutie Únie miest a obcí Slovenska,“ informuje.

Matovič si umýva ruky: Za všetko môžu iní, nech vláda rozhodne o Covid Automate bezo mňa
05 | 02 | 2021 | Aneta Leitmanová


Ján Ferenčák priznáva, že medzi primátormi vládne veľká nervozita, pretože situácia je v regiónoch zložitá a nikto nechce riskovať zdravie detí, rodičov aj učiteľov. Ako problém vidí aj to, že ak sa školy neotvoria, pretože to neschváli Regionálny úrad zdravotníctva, rodičom nebude preplácaná OČR.

„Preto dnes primátori uvedomujúc si zodpovednosť za rodičov, deti, ako aj pedagógov stojíme pred dilemou, ktorú Matovič zbabelo hodil na naše plecia. Otvoriť a riskovať rozšírenie nákazy, pretože do škôl prídu deti a rodičia aj z krízových oblastí, alebo neotvoriť a vystaviť sa hnevu rodičov, ktorí už nezvládajú nápor domácich nárokov. Ako primátor Kežmarku môžem zodpovedne sľúbiť, že sa rozhodneme zodpovedne a v súlade s odporúčaniami odborníkov,“ končí príspevok Ján Ferenčák.