Primátori a starostovia sa búria - viacerí odmietajú otvoriť v pondelok školy
05 | 02 | 2021 I Jozef Uhlárik

Minister školstva Branislav Gröhling rozhodol, že už budúci pondelok sa niektorí žiaci vrátia do škôl. Viaceré samosprávy sa však rozhodli, že pre zlú epidemiologickú situáciu deti do škôl nepustia.


Primátori a starostovia nechcú deti pustiť do škôl najmä preto, že v ich rajóne nie je dobrá epidemiologická situácia a boja sa ohroziť zdravie nielen detí, ale aj pedagógov. Viaceré mestá a obce práve preto avizujú, že 8. februára brány škôl neotvoria. Informuje o tom aj TASR, ktorej mestá a obce avizujú, že sa nariadeniu ministra Gröhlinga a vlády nepodvolia.
Viaceré mestá a obce otvoria školy až od utorka či stredy

Mestá a obce vidia problém v tom, že nie zverejnená vyhláška, rozhodnutie či uznesenie ako postupovať pri otváraní škôl. Na tieto dokumenty čakajú nielen samosprávy, ale aj rodičia. Na Slovensku bude cez víkend prebiehať ďalšie kolo celoplošného testovania, a to práve pre nástup detí do škôl, pretože na prijatie žiaka do triedy je podmienkou, aby bol otestovaný s negatívnym výsledkom aspoň jeden z rodičov a u stredoškolákov aj samotný žiak.

Starosta bratislavského Ružinova Martin Chren uviedol, že v ich mestskej časti plánujú otvoriť školy až v utorok. Úprimne však nevie, či je to dobrý nápad, keď je na Slovensku prítomná britská mutácia nového koronavírusu. Starosta bratislavských Podunajských Biskupíc Zoltán Pék síce nesúhlasil s otváraním škôl, ale rozhodol sa vyjsť v ústrety rodičom a deťom a od pondelka otvoriť materské a základné školy.

Mesto Trnava je pripravené svoje školy otvoriť, nie však zo dňa na deň. Bez nového a upraveného rozhodnutia ministra školstva nemá v súčasnosti ako zriaďovateľ právomoc školy otvoriť. Starosta bratislavských Jaroviec Jozef Uhler považuje otvorenie škôl na vrchole pandémie za najhoršie rozhodnutie vlády. Hoci tunajšiu materskú školu zatiaľ necháva otvorenú, svojich obyvateľov požiadal, aby v záujme zachovania zdravia nedávali deti od pondelka 8. 2. do škôlky, ak to nie je úplne nevyhnutné.

Mestá Pezinok a Senec naďalej zvažujú, či budúci týždeň otvoria školy a školské zariadenia. Poukazujú pritom na vážnu pandemickú situáciu a na prítomnosť britskej mutácie nového koronavírusu. Spustenie vyučovania sa v Senci plánuje od utorka 9. 2., v Pezinku od stredy 10. 2.

Bratislava sa búri. Primátor a starostovia majú strach pred nákazou a školy otvoriť nechcú!
Minister školstva Branislav Gröhling iba včera oznámi otváranie škôl a dnes sa už proti tomu vzbúrili v hlavnom meste. Pre obavy z nákazy Bratislava otvárať školy nechce. Čítať ďalej
04 | 02 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


V Malackách školy neotvoria. Vedenie mesta sa s riaditeľmi škôl dohodlo, že dištančné vzdelávanie bude pokračovať a školy sa otvárať nebudú. Ich otváranie v najhoršej epidemickej situácii bez toho, aby štát zabezpečil dostatočné množstvo odberných miest, považuje primátor Malaciek Juraj Říha za absurdné. Mesto Šaľa základné a materské školy od pondelka 8. februára neotvorí. „Po dvoch kolách testovania pripravujeme tretie a počet obyvateľov nakazených novým koronavírusom kriticky narastá. Po porade so školským úradom aj s riaditeľmi škôl sme sa rozhodli, že školy v pondelok 8. februára neotvoríme,“ potvrdil primátor Jozef Belický.

Neúplné informácie o skutočnom výskyte britského mutácie koronavírusu a ochrana zdravia detí, učiteľov, zamestnancov škôlok a škôl, ale i rodičov a starých rodičov sú hlavnými dôvodmi, prečo v Trenčíne ešte zostanú materské a základné školy zatvorené.

Aj Nitra sa vzoprela: Materské a základné školy zostanú na budúci týždeň zatvorené
Rozhodnutie ministra školstva otvoriť od budúceho pondelka materské a špeciálne školy aj prvý stupeň základných škôl skritizoval aj primátor Nitry Marek Hattas. Čítať ďalej
05 | 02 | 2021