Nové výzvy Jeffa Bezosa – vždy bol o krok vpredu
05 | 02 | 2021 I Ingrid Vrabcová

Síce už nebude na čele Amazonu, no Jeff Bezos sa v budúcnosti nudiť určite nebude. Má zopár projektov a týkajú sa aj vesmíru, píše Carla Neuhausová v novinách Der Tagesspiegel.


Jeff Bezos privykol svet, aby nakupoval cez internet. Je to už viac ako 25 rokov, čo online predal svoju prvú knihu.  Dnes je Amazon jednou z najmocnejších a najcenenejších spoločností, a samotný Bezos jedným z najbohatších mužov na svete. Teraz odchádza z čela Amazonu, ale nie preto, že by chcel oddychovať. Venovať sa bude novým úlohám.


"Nikdy som nemal toľko energie ako teraz a do dôchodku sa ešte vôbec nechystám,“ – napísal 57-ročný Bezos v rozlúčkovom e-maili svojim zamestnancom.


To, že Bezos hľadá nové výzvy, nikoho neprekvapuje. Jedným z jeho najobľúbenejších slov je „vytrvalý“ („relentless“). Tak chcel dokonca pôvodne pomenovať aj svoju spoločnosť. Aj teraz, keď zadáte do vyhľadávača relentless.com, automaticky sa vám načíta stránka Amazonu.


Sotva existuje lepšie slovo, ktoré by manažéra Bezosa tak vystihovalo. Nikdy sa neuspokojil s úspechom a myslel výrazne dopredu. 


Vždy o krok vpredu


Keď začínal, spomína Bezos, ľudia by sa ho pýtali: „Čo je to internet?“ Dnes je Amazon nielen najväčším online predajcom na svete, ale zahŕňa veľa oblastí života – od zábavy, zdravia až po financie. Predávať len produkty a služby mu čoskoro nestačilo.


Namiesto toho, aby na svojej platforme ponúkal napríklad smart reproduktory iných, spolu s Alexou vyvinul vlastné zariadenie. Keď si všimol, že ľudia pozerajú namiesto DVD seriály a filmy na internete, Bezos vybudoval streamovaciu službu. Amazon v súčasnosti dodáva potraviny, prevádzkuje online kníhkupectvá či sieť supermarketov.


Vstúpil dokonca do finančného biznisu a ponúka vlastnú kreditnú kartu a poskytuje úvery obchodníkom.  To všetko má pre Bezosa najmä jednu výhodu: Čím viac zákazníkov využíva jeho služby, o to viac sa o nich spoločnosť dozvie. Len málo koncernov na svete pozná tak dobre svojich zákazníkov ako práve Amazon.


Úspech Bezosa má aj tienisté stránky


Je zrejmé, že Bezos nemal len priateľov. Americký spisovateľ Jonathan Franzen napríklad raz v rozhovore pre Spiegel povedal: „Bol by som rád, keby Úrad pre dohľad „rozbil“ Amazon na dvanásť častí, ktoré by si potom navzájom konkurovali. To by problém vyriešilo.“


Amazon si vyslúžil kritiku kvôli svojmu správaniu sa voči malým obchodníkom, ktorí vlastne  nemali inú možnosť než  predávať svoj tovar na jeho platforme. Podobne ako všetky veľké technologické koncerny sa aj Amazon teraz obáva z prísnejších regulácií, ktoré zavedie nový americký prezident Joe Biden.


Bezos síce odchádza z čela Amazonu, ale naďalej bude pôsobiť v Správnej rade spoločnosti, pričom bude mať hlavné slovo pri dôležitých rozhodnutiach.  Každodenné povinnosti spojené s vedením Amazonu prenecháva svojmu nástupcovi. Je ním Andy Jassy.


Neuspokojil sa však s Amazonom a jeho iniciatívy boli aj mimo tejto spoločnosti. Napríklad od roku 2013 vlastní „Washington Post“.


Na druhej strane si splnil aj svoj detský sen, keď založil  vesmírnu spoločnosť „Blue Origin“.  Bezos chce už o pár mesiacov dostať do vesmíru prvých ľudí.  Bezpilotné testovacie lety rakety „New Shepard“  sú už teraz. Čoskoro by mal nasledovať prvý let s posádkou. Vďaka projektu „Blue Moon“ chce Bezos od roku 2024 ponúkať lety na Mesiac.


Priekopník v oblasti technológií sa chce tiež viac zamerať na dva fondy, ktoré založil. Nasledoval príklad zakladateľa spoločnosti Microsoft Billa Gatesa, a tiež založil nadáciou venujúcu sa filantropii. Cez Bezos Earth Fund zakladateľ Amazonu už teraz podporuje vedcov, aktivistov a mimovládne organizácie v boji proti klimatickým zmenám. Bezos dotoval nadáciu čiastkou desať miliárd dolárov. Ďalšie dve miliardy dolárov venoval na pomoc rodinách bez domova.


Bezos svoj odchod z čela Amazonu zdôvodnil tým, že na všetky svoje projekty nemal dosť času. Svojim zamestnancom odkázal, aby verili jeho víziám a nevzdávali sa príliš rýchlo, aj keby nejaký nový nápad znel akokoľvek bláznivo. Bezos radí: „Nech zvedavosť je vaším kompasom,“- uzatvára Der Tagesspiegel.