Koalícia sa vraj dohodla: Špeciálnym prokurátorom bude Daniel Lipšic!

Je rozhodnuté, koaličné strany sa dohodli na mene špeciálneho prokurátora. Napriek veľkým protestom naprieč opozíciou by ním mal byť Daniel Lipšic.


Exminister spravodlivosti Daniel Lipšic bol jediným neprokurátorom, ktorý kandidoval na funkciu špeciálneho prokurátora. Napriek tomu, že jeho osoba bola pre opozíciu neprijateľnou, koalícia sa dohodla práve na ňom ako na novom špeciálnom prokurátorovi, informuje portál slovensko.hnoline.sk.

Verejného vypočutia kandidátov na špeciálneho prokurátora, ktoré sa konalo len začiatkom tohto týždňa, sa zúčastnili štyria kandidáti, z toho traja prokurátori a jeden advokát. Hlasovanie o tom, kto sa stane novým špeciálnym prokurátorom by sa malo v Národnej rade uskutočniť dnes o 16:30 hod. O tom, že je zhoda na Danielovi Lipšicovi potvrdili Hospodárskym novinám zdroje z prostredia vládnych strán. Daniel Lipšic tak v súboji troch špičkových prokurátorov zdolal Petra Kysela, Jána Šantu aj Vasiľa Špirka.

Vypočutie bolo zrejme iba formalitou, pretože v koalícii existovala zhoda na mene nového špeciálneho prokurátora prakticky od začiatku volebného obdobia. Zaujímavé je aj to, že o najvyššie prokurátorské posty v krajine sa spomínali najmä dve mená – Maroš Žilinka a Daniel Lipšic.

Žilinkovi sa podarilo získať funkciu na generálnej prokuratúre, podporila ho nielen väčšina koaličných poslancov, ale hlasy získal aj do opozičných strán. Lipšic sa o post generálneho prokurátora neuchádzal, pretože prezidentka by ho do funkcie vymenovať nemusela. Špeciálneho prokurátora volia len poslanci, a tak sa obštrukcií zo strany hlavy štátu Lipšic obávať nemusí. ​

Transaprency International Slovensko: Zvolenie Lipšica by ohrozilo nezávislosť prokuratúry
02 | 02 | 2021 | editor01hd