Progresívny europoslanec Šimečka: Chcem sankcie proti Rusku
05 | 02 | 2021 I Petra Demková

Progresívny europoslanec Michal Šimečka si opäť kopol do Ruska. Tentoraz pokarhal šéfa diplomacie EÚ Josepha Borella, že na rokovanie s ruským ministrom zahraničia Sergejov Lavrovom nešiel so zoznamom sankcií, píše v statuse na sociálnej sieti.


„Nepíšem to ako rusofób, ale ako človek, ktorý sa o Rusko dlhodobo zaujíma,“ tvrdí Šimečka.


Novinár Šimečka zľahčoval smrť generála Lučanského, teraz obviňuje Putina, že chce zabiť Navaľného
24 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová


„S každým treba hovoriť. Aj s diktátormi. Ale šéf európskej diplomacie Joseph Borrell dnes dokonale ukázal, ako to nerobiť. Krátko po odsúdení Navaľného, uprostred masívnych represálií, priletel do Moskvy na viacdňové rokovania so Sergejom Lavrovom,“ vyjadruje znepokojenie europoslanec.

Samotné rokovanie Šimečkovi údajne neprekáža, problém však vidí v tom, že Borrell šiel do Moskvy údajne v „slabej pozícii, s prázdnymi rukami, bez žetónov“ a vraj „všetci to vedia".

Šimečka sa pýta, čo vlastne Borrell návštevou dosiahol. „Európsky diplomat prednesie kritické slová o potlačení opozície, ako aj požiadavku na prepustenie Navaľného. Ale nevie použiť hrozbu sankcií, lebo členské štáty ešte nenašli zhodu. Nevie argumentovať zastavením plynovodu Nord Stream II, lebo nemecká vláda projekt podrží. Nemá žiadne páky. A tvrdý harcovník Lavrov to veľmi dobre vie,“ tvrdí Šimečka.

"Nepíšem to ako rusofób, ale ako človek, ktorý sa o Rusko dlhodobo zaujíma. Opakovane som Rusko navštívil a mám tam priateľov. Na univerzite v Oxforde som vášnivo študoval ruské dejiny a politický systém. Roky som sa učil ruštinu a viacerých ruských politických analytikov považujem za svetovú špičku,“ chváli sa.

Ľuboš Blaha: „Keby mala závisť ľudskú podobu, vyzerala by ako Michal Šimečka!“
Ľuboš Blaha sa stal najmladším slovenským politikom, o ktorom písali v oxfordských dejinách politického myslenia. Zrejme to nedokáže stráviť europoslanec za Progresívne Slovensko Michal Šimečka, za čo mu Blaha poriadne vynadal. Čítať ďalej
22 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Šimečka sa pochválil aj svojimi pracovnými skúsenosťami, ktoré sa týkajú Ruska: „Ako podpredseda európskych liberálov zodpovedám za zahraničnú politiku našej frakcie voči Rusku. Za ten čas som pochopil, že Rusko rešpektuje iba silných partnerov a konkrétne skutky, nie prázdne reči,“  myslí si, a preto volá po dialógu, ale prízvukuje, že ten musí byť s Ruskom vedený z pozície sily. „Potrebujeme s Moskvou hovoriť o ukončení vojny na Ukrajine, o dohode s Iránom, o klimatickej kríze, o rešpektovaní demokracie a ľudských práv,“ vymenúva, asi len náhodou, hlavné body agendy zahraničnej politiky USA.

„Ako europoslanec som na Josepha Borrella apeloval, aby v tejto situácii nikam necestoval. Aj zrušenie stretnutia je v reči diplomatov činom - určite silnejším, než slabá návšteva. Žiaľ, nestalo sa. Šéfa európskej diplomacie teraz čakajú ťažké dni v Moskve, a bude mať čo robiť, aby to nebol čistý gól do vlastnej brány,“ narieka Šimečka.

Matovič vedie krajinu do chaosu, ale za všetko môže Fico, tvrdí progresívec Šimečka
19 | 01 | 2021 | Aneta Leitmanová