Kajúcnik Sklenka si užíva nakradnuté peniaze a na súde sa domáha 14. platu
05 | 02 | 2021 I Aneta Leitmanová
Bývalý sudca Vladimír Sklenka zobral na úplatkoch prinajmenšom 170 tisíc eur. Dnes je z neho jeden z hlavných kajúcnikov NAKA, nebol mu zadržaný majetok a ešte sa aj súdi o 14. plat, informuje portál dennikn.sk.

Ako sudca mal priemerný ročný príjem niečo vyše 31-tisíc eur. Priznal, že len od Mariána Kočnera zobral na úplatkoch vyše 170-tisíc eur. Neskôr priznal, že bral aj od bratislavského sudcu Richarda Molnára, ktorý „riešil“ kauzy za vplyvného právnika Zoroslava Kollára. A priznal aj peniaze v obálkach od bývalej podpredsedníčky Najvyššieho súdu Jarmily Urbancovej.

Práve tieto svedectvá zo Sklenku spravili kajúcneho svedka v kauzách Búrka aj Víchrica. Vďaka priznaniu a spolupráci s vyšetrovateľmi mu odložili obvinenie a nemá zaistený ani majetok. Kým sudcovia, voči ktorým vypovedá, sú vo väzbe, Sklenka je na slobode, uvádza dennikn.sk.

Kajúcnik Makó kráľovsky zbohatol vo funkcii šéfa daňových kriminalistov
Medzi najznámejších kajúcnikov v súčasnosti patrí Ľudovít Makó, bývalý riaditeľ Kriminálneho úradu Finančnej správy (KÚFS). Bol obvinený z korupcie a násilnej trestnej činnosti a vzatý do väzby. Keď sa pred vyšetrovateľmi rozhovoril, bol prepustený... Čítať ďalej
23 | 01 | 2021 | Jozef Uhlárik ml.


Sklenka sa súdi o časť platu, o ktorý prišiel od konca októbra do konca decembra 2019, keď mal pozastavený výkon funkcie. Vtedajšia predsedníčka súdnej rady Lenka Praženková naňho podala disciplinárny návrh s najprísnejším trestom – vyzliecť z talára. To automaticky znamenalo aj žiadosť na pozastavenie výkonu funkcie sudcu, v čom jej senát vyhovel.

V takom prípade nedostáva sudca plný plat. Sklenka ako otec dvoch maloletých detí mal nárok na polovicu príjmu. Za dva mesiace tak prišiel o zhruba tritisíc eur. Navyše žiada svoj domovský súd o vyplatenie štrnásteho platu, na ktorý majú sudcovia nárok, píše dennikn.sk.

Kajúcnik sa teda súdi zhruba o šesťtisíc eur.

Peniaze si nárokuje preto, že ak je voči sudcovi disciplinárne konanie zastavené, respektíve, ak je „oslobodený“, peniaze mu majú spätne doplatiť. Sklenka tvrdí, že disciplinárne konanie sa ani nezačalo, bolo zo zákona zastavené, a teda nedostal ani žiaden disciplinárny trest.

Proti Žigovi mal vypovedať kajúcnik. V hre sú vraj daňové podvody, úplatky sudcom a vyšetrovateľom
Exminister životného prostredia, hospodárstva a poslanec Hlasu Peter Žiga je aj veľkopodnikateľ s drevom. Jedna z jeho mnohých firiem Taper, v ktorej dnes ráno zasahovala NAKA, mala ročné tržby v desiatkach miliónov eur! Pozoruhodne sa jej darilo v... Čítať ďalej
03 | 02 | 2021 | Ivan Brožík