Chmelár k odvolaniu riaditeľa košického kardiocentra: Nemocnicu nemožno riadiť ako fabriku, tu sa nevyrábajú plechy
05 | 02 | 2021 I sefredaktor

Publicista Eduard Chmelár jednoznačne odsúdil rozhodnutie ministra zdravotníctva Krajčího, ktorý vymenil dlhoročného riaditeľa košického kardiocentra profesora Františka Sabola za človeka pôsobiaceho v hutníctve. "Marek Krajčí si evidentne pomýlil Východoslovenský ústav srdcových a cievnych chorôb s Východoslovenskými železiarňami," napísal v statuse na FB.




"Rozhodnutie ministra zdravotníctva odvolať z funkcie jediného slovenského profesora kardiochirurgie, ktorý vybudoval prvotriedne medicínske stredisko medzinárodného významu, a nahradiť ho vyštudovaným hutníkom, považujem za škandalózne, hlúpe a trestuhodné. Nemocnicu nemožno riadiť ako fabriku, tu sa nevyrábajú plechy, tu sa zachraňujú ľudské životy," zdôrazňuje Chmelár.


  


Publicista poukazuje na fakt, že za profesora Sabola sa postavili všetci odborníci naprieč politickým spektrom od Rudolfa Zajaca až po Richarda Rašiho. "Fakt, že VÚSCH poskytuje starostlivosť na najvyššej úrovni, dosahuje výborné hospodárske výsledky a je mimoriadne pozitívne hodnotený samotnými pacientmi; svedčí o tom, že ide o ďalšie z bezdôvodných politických rozhodnutí, ktorými táto garnitúra popiera svoje sľuby o transparentnosti a odbornosti," konštatuje.






Chmelár si myslí, že aj keď bola predchádzajúca vláda skorumpovaná, tá súčasná môže svojimi množiacimi sa nekompetentnými rozhodnutiami spôsobiť štátu ešte väčšie škody. "Preto žiadam ministra, aby prestal s politikou dosadzovania svojich kamarátov do funkcií, na ktoré nemajú žiadnu kvalifikáciu, počúval hlas odbornej verejnosti a prehodnotil svoje ničím neodôvodnené rozhodnutie. Profesor František Sabol je odborník na svojom mieste, na ktorého môže byť celé Slovensko hrdé a mal by sa vrátiť tam, kd e si ho želajú vidieť zamestnanci, pacienti i široká verejnosť," uzatvára E.Chmelár.